Gerben Jorritsma verraste op de KNSB Cup in Enschede
NOS Schaatsen

Schaatsouverture met nieuwe sterren en gesneuvelde reputaties

Met de KNSB Cup in Enschede heeft afgelopen weekeinde het startschot voor het nieuwe schaatsseizoen geklonken. Eens te meer bleek dat de gevestigde orde op het Nederlandse ijs altijd de hete adem voelt van de nieuwe garde.

Wat te denken van Gerben Jorritsma, die ook zichzelf verbaasde door de 1.500 meter te winnen. Het 22-jarige talent van Lotto-Jumbo bleef zijn ervaren ploeggenoten Kjeld Nuis, Wouter olde Heuvel en Sven Kramer voor. Ook op de 500 en 1.000 meter verzekerde hij zich van startbewijzen voor de wereldbekerwedstrijden.

Ook Kai Verbij maakte indruk. Met 34,99 op de 500 meter toonde hij aan dat hij zich dit seizoen kan gaan meten met de wereldtop. De 1.000 meter, zijn afstand, ging iets moeizamer. Maar ook op die afstand plaatste hij zich door als derde te eindigen.

Jorritsma schrok van zijn eigen tijd op de 1.500 meter

Bij de vrouwen verbaasde Jorien ter Mors vriend en vijand. De shorttrackster, die in 2014 olympisch kampioene werd op de 1.500 meter van de langebaan, won de eerste 500 meter. Haar tijd was goed genoeg om niet meer in actie te hoeven komen op de tweede 500 meter.

Emotioneel toernooi

Ter Mors kreeg gelijk. De ervaren sprintsters Thijsje Oenema, Bo van der Werff, Marrit Leenstra en Floor van den Brandt kwamen allemaal niet in de buurt van haar winnende tijd. "Ik heb eigenlijk nog nooit echt de 500 meter gereden. Alleen voor een allroundtoernooi", zei Ter Mors na afloop. Een dag later won ze ook nog eens met overmacht de 1.000 meter.

Voor Ter Mors werd het daarmee een emotioneel toernooi. Nadat ze vanwege overtraindheid een streep had moeten zetten door het vorige seizoen, toonde ze in Enschede aan weer helemaal de oude te zijn. "Ik heb een heel lange weg gehad en ik ben zo blij dat ik weer hard kan schaatsen", sprak Ter Mors met tranen in de ogen.

Ter Mors: zó blij dat ik weer terug ben

Verliezers

Toch was de KNSB Cup eigenlijk geen toernooi van de winnaars. De eerste vijf rijders plaatsten zich voor de eerste vier wereldbekers van het nieuwe seizoen. Dat zou voor de toppers geen probleem moeten zijn, maar toch gaat een aantal gevestigde namen niet in actie komen in de eerste wereldbekercyclus.

Michel Mulder, Jan Smeekens, Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst zijn wat dat betreft de grote verliezers van het weekend. Mulder en Smeekens, die respectievelijk goud en zilver wonnen op de Spelen in Sotsji, kwamen tekort voor de topvijf op de 500 meter. Mulder greep twee dagen later ook naast een startbewijs voor de 1.000 meter.

Wüst: excuses heb je geen reet aan nu

Blokhuijsen niet de oude, Wüst meldt zich af

Blokhuijsen heeft na een teleurstellend seizoen bij Team Corendon nog niet de draad kunnen oppakken. In het pak van zijn nieuwe ploeg Team Stressless schaatste Blokhuijsen zichzelf op de 5.000 en 1.500 meter niet in de topvijf.

Wüst miste op de 1.500 meter een startbewijs en meldde zich vervolgens af voor de 3.000 en 1.000 meter. De teleurstelling was te groot en ze voelt zich nog niet fit genoeg om mee te strijden met het schaatspeloton.

Welke mannen hebben zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden?

AfstandTop-5
500 meterRonald Mulder
Kai Verbij
Hein Otterspeer
Gerben Jorritsma
Kjeld Nuis
1.000 meterKjeld Nuis
Stefan Groothuis
Kai Verbij
Gerben Jorritsma
Thomas Krol
1.500 meterGerben Jorritsma
Kjeld Nuis
Thomas Krol
Wouter olde Heuvel
Sven Kramer
5.000 meterJorrit Bergsma
Sven Kramer
Douwe de Vries
Wouter olde Heuvel
Erik Jan Kooiman
10.000 meterErik Jan Kooiman
Jorrit Bergsma
Sven Kramer
Bob de Vries
Arjan Stroetinga

Welke vrouwen hebben zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden?

AfstandTop-5
500 meterJorien ter Mors
Thijsje Oenema
Bo van der Werff
Marrit Leenstra
Floor van den Brandt
1.000 meterJorien ter Mors
Sanneke de Neeling
Marrit Leenstra
Margot Boer
Linda de Vries
1.500 meterMarije Joling
Antoinette de Jong
Marrit Leenstra
Diane Valkenburg
Sanneke de Neeling
3.000 meterYvonne Nauta
Jorien Voorhuis
Annouk van der Weijden
Irene Schouten
Marije Joling
5.000 meterCarien Kleibeuker
Irene Schouten
Lisa van der Geest
Yvonne Nauta
Antoinette de Jong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl