EPA
NOS Nieuws

Geen overlevenden in wrak Russische Airbus in Sinaï

Bij de crash met de Russische Airbus A321 in de Egyptische Sinaïwoestijn zijn alle 224 inzittenden omgekomen, bevestigt de Russische ambassade in Caïro. Reddingswerkers hebben al zeker honderd doden geborgen uit de wrakstukken van het toestel, onder wie vijf kinderen.

Veel slachtoffers zaten nog met veiligheidsgordels vast in hun stoel.

Eerder werd gemeld dat hulpverleners stemmen hoorden van passagiers die bekneld zouden zitten, maar inmiddels is duidelijk dat iedereen dood is. Op drie Oekraïense passagiers na hebben alle inzittenden de Russische nationaliteit. De slachtoffers worden naar Caïro overgebracht.

Het toestel is in tweeën gebroken. De rampplek, in bergachtig gebied ten zuiden van de stad el-Arish, is moeilijk bereikbaar vanwege slecht weer.

'Mijn zoon zat in het gecrashte vliegtuig'

De Russische autoriteiten hebben drie vliegtuigen met reddingswerkers naar Egypte gestuurd. Minister Sokolov van Transport volgt later vandaag. President Poetin heeft de nabestaanden van de slachtoffers van de Airbus gecondoleerd. Hij heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd.

Voor de rechter

Het gecrashte toestel is van de kleine Russische chartermaatschappij Kogalimavia/Metrojet uit het zuiden van Siberië. De maatschappij beschikt over zeven vliegtuigen en voert uitsluitend vakantievluchten uit. Justitie in Rusland gaat onderzoeken of de veiligheidsregels voor de luchtvaart zijn overtreden.

Nadat het vliegtuig was opgestegen uit de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh, maakte de piloot melding van technische problemen aan boord. Hij vroeg toestemming voor een noodlanding op de luchthaven van el-Arish, maar dat vliegveld kon hij niet meer halen. Het toestel verloor snel hoogte voordat het van de radar verdween.

Zwarte dozen

Eerder op de dag is de zwarte doos met vluchtgegevens al gevonden. In de avond meldden de Egyptische autoriteiten dat ook de zwarte doos met de gesprekken in de cockpit, de zogenoemde cockpit voicerecorder, is geborgen. De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash.

Zowel Rusland als Egypte is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de crash.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl