NOS Nieuws

'Ze dachten dat het vuur bij de show hoorde'

Het duurde even voor de bezoekers van de Roemeense nachtclub waar vannacht brand uitbrak, doorhadden dat zich een ramp voltrok. In eerste instantie dachten veel mensen dat het vuur bij de show hoorde, vertelt correspondent Marcel van der Steen.

Vannacht kwamen bij een brand in de hoofdstad Boekarest zeker 27 mensen om het leven. Omdat lang niet iedereen een legitimatiebewijs bij zich had, is het moeilijk om de slachtoffers te identificeren. Volgens de Roemeense minister van Volksgezondheid raakten nog eens 184 mensen gewond, 164 van hen liggen nog in het ziekenhuis.

De rockband die gisteren optrad in nachtclub Colectiv gebruikte vuurwerk voor de show, vertelt Van der Steen. Op Twitter staat een foto van een pilaar die vlam vat. De mensen die op de foto staan kijken niet op of om. "Het lijkt er op dat men er van uitging dat dit onderdeel was van de act", zegt Van der Steen.

Toen mensen doorkregen wat er aan de hand was, brak er waarschijnlijk paniek uit. Van der Steen: "Maar we zitten nog in de fase dat iedereen in het duister tast over de precieze toedracht." De club is gevestigd in de kelder van een oude fabriekshal en er zou maar een uitgang open zijn geweest.

  • EPA
    Minister Oprea praat met reddingswerkers
  • AFP
    Een slachtoffer wordt overgebracht naar het ziekenhuis
  • EPA
    De Roemeense minister Oprea op de rampplek
  • AFP
    Politie en reddingswerkers verzamelen bewijzen van de ramp

President Klaus Iohannis heeft laten weten dat hij "diep bedroefd" is over de ramp en minister-president Victor Ponta heeft zijn bezoek aan Mexico afgebroken om terug te vliegen naar huis. De minister van Volksgezondheid roept iedereen op bloed te doneren.

De Roemeense regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl