Michel d'Hooghe
NOS Voetbal

D'Hooghe: in volledige vrijheid gestemd

Het Belgische FIFA-bestuurslid Michel D'Hooghe kan zich niet voorstellen dat er al vóór de stemming een afspraak is gemaakt over de verdeling van de WK's van 2018 en 2022: "Het zou mij zeer verwonderen," zo zegt hij tegen de NOS.

D'Hooghe maakt al 27 jaar deel uit van het hoogste orgaan in het internationale voetbal en was in 2010 een van de 22 bestuursleden die hun stem uitbrachten. "Ik heb dat in volledige vrijheid gedaan en mij is nooit gevraagd om deel uit te maken van een groep."

Uitspraken Blatter

De Belgische arts reageert op de opmerkelijke uitspraken van de geschorste voorzitter Sepp Blatter. Die zei in een interview met het Russische persbureau Tass dat over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 al voor de stemming afspraken waren gemaakt. Respectievelijk Rusland en de Verenigde Staten zouden beide toernooien krijgen.

"Met Rusland en de Verenigde Staten zouden we beide WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop", zei de Zwitser woensdag tegen Tass. "Dat was na een lunch met de toenmalige Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Na die lunch is er gestemd binnen het uitvoerend comité en toen kreeg ineens Qatar de voorkeur. De vier stemmen van Europa waren naar Qatar gegaan in plaats van naar de VS."

Voor de organisatie van de WK in 2018 dienden Nederland en België een gezamenlijke kandidatuur in, die door D'Hooghe gesteund werd. Hij wil niet vooruitlopen op een mogelijke schadeclaim, als blijkt dat de toewijzing aan Rusland inderdaad voorgekookt was. "Ik heb geleerd om geen antwoord te geven op vragen met het woord als erin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl