Mansveld bij het debat ANP

Wilma Mansveld is bijna drie jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu geweest. Vanaf het begin van haar regeerperiode lag de PvdA-bewindsvrouw onder vuur. Dat begon al na twee maanden, toen bleek dat een kritisch rapport over ProRail niet naar de Kamer was gestuurd. Mansveld bood daarvoor haar excuus aan in de Kamer en ze gaf de betrokken ambtenaren de schuld. 

ProRail kwam ook later nog vaak terug in debatten met de Kamer. Daarbij draaide het geregeld om het probleem dat de spoorbeheerder enerzijds "op afstand" stond, maar dat Mansveld als politiek verantwoordelijke voor het spoor meer controle wilde. 

Tekort

Nog vorige maand moest Mansveld zich in de Kamer verantwoorden voor een mogelijk tekort van 475 miljoen euro bij ProRail. De Kamer vertrouwde de uitleg van de staatssecretaris niet en eiste een onafhankelijk onderzoek. 

Een ander hoofdpijndossier was de Fyra. Dat onderdeel van haar portefeuille is haar uiteindelijk politiek noodlottig geworden. Kort na haar aantreden begon de Fyra te rijden en al na een paar weken stopte de NS ermee, omdat er allerlei problemen waren. Enkele maanden later werd bekend dat ook het kabinet de stekker uit de Fyra trok.

Landelijke ervaring

Voor haar komst naar Den Haag had Mansveld geen landelijke politieke ervaring. Ze was anderhalf jaar lid van Gedeputeerde Staten in Groningen en ook zat ze in Provinciale Staten in die provincie. Verder was ze secretaris van de SER in Noord-Nederland.  

STER reclame