Het Amerikaanse oorlogsschip USS Lassen
NOS Nieuws

China roept Amerikaanse ambassadeur op matje om marineschip

China heeft de Amerikaanse ambassadeur Max Baucus op het matje geroepen om formeel te protesteren tegen een patrouille van een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee. De torpedobootjager USS Lassen voer vlak langs twee kunstmatig opgespoten riffen bij de betwiste Spratly-eilanden.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Yesui noemde de onderneming "buitengewoon onverantwoord". De VS moet volgens hem stoppen met acties die de soevereiniteit en veiligheidsbelangen van China ondermijnen.

Vrijheid van navigatie

Volgens de Chinese minister van Defensie hebben twee Chinese schepen de Amerikaanse torpedobootjager gewaarschuwd op het moment dat die in de buurt kwam van de eilandjes. Hij noemde de Amerikaanse patrouille misbruik van het internationaal recht.

Een bron op het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt tegen The Washington Post dat de actie zonder incidenten is verlopen. De Amerikanen benadrukken dat de USS Lassen ook vlak langs riffen is gevaren die worden geclaimd door de Filipijnen en Vietnam.

De VS wil vaker dergelijke patrouilles in de Zuid-Chinese Zee gaan uitvoeren. Daarmee zeggen ze de vrijheid van navigatie op zee overeind te willen houden. Washington accepteert niet dat China territoriale wateren claimt rondom opgespoten land in zee. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter bevestigde vanmiddag dat de USS Lassen binnen twaalf nautische mijl van de opgespoten riffen is geweest; de grens die China hanteert rond de kustmatige eilandjes.

De Chinese minister van Defensie heeft de actie illegaal genoemd. Hij heeft de VS opgeroepen om in de toekomst geen vergelijkbare patrouilles meer uit te voeren.

Belangrijke vaarroute

De Zuid-Chinese Zee is een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld. Het Witte Huis benadrukte maandag nog maar eens dat er miljarden omgaan in de handel via deze zee. Ook andere landen in de regio - Vietnam, Taiwan en de Filipijnen - claimen delen van de Zuid-Chinese zee en houden (rots)eilanden en riffen bezet.

Qua ligging zijn de eilanden van groot strategisch belang en ook zou de zeebodem er vol olie en gas zitten.

Marine

In 2013 liep het conflict over de eilandengroep enigszins uit de hand omdat China een aantal Spratly-eilandjes begon op te spuiten en te bebouwen. Ook werd een landingsbaan aangelegd en werden marineschepen naar het gebied gestuurd om de groeiende Chinese vissersvloot te beschermen.

De VS vreest dat China militaire bases wil vestigen op de eilanden, met als doel de zee definitief in te lijven. China bestrijdt dat steevast en zegt dat het alleen civiele bedoelingen heeft met de eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl