Monteurs bij de installatie van zonnepanelen
NOS Nieuws

Nuon noemt zich wel degelijk groen, ondanks slecht rapportcijfer

Nuon is verbaasd over de lage notering die het energiebedrijf krijgt in de jaarlijkse Stroomranking van consumenten- en milieuorganisaties. Nuon komt daarin met een 3,8 als een van de slechtste uit de bus.

"Wij zijn een de van grootste en groenste energieproducenten. Dat is het opmerkelijke aan dit onderzoek: veel bedrijven die in de top 5 staan kopen groene stroom en verkopen die door, maar investeren niet zelf in het opwekken ervan", zegt Martijn Hagens, lid van de Raad van Bestuur van Nuon.

Nuon is volgens Hagens de grootste producent van windenergie in Nederland en de op een na grootste van Europa. Maar daarnaast zijn andere energiebronnen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat Europa blijft draaien, benadrukt hij. "We hebben die energie nou eenmaal nodig. Samen met milieuorganisaties hebben we een akkoord gesloten waarin we streven naar zo'n 16 procent duurzame energie in 2020. Op dit moment moeten we nog ongeveer 90 procent uit andere bronnen halen."

Oproep

Het goede aan het onderzoek is dat er een oproep wordt gedaan om de overgang naar duurzame energie te versnellen, zegt Hagens. "De milieuorganisaties en wij zijn het erover eens dat die omslag op dit moment niet hard genoeg gaat. Ik denk dat we dat kunnen versnellen."

De organisaties achter de Stroomranking hebben vooral kritiek op het grootschalige gebruik van kolencentrales, die vervuilender zijn dan gascentrales. Bij de overgang naar schonere energie hoort ook de overgang van kolen naar gas, zegt Hagens. "Als we daar samen met de overheid en de organisaties aan werken, dan zie ik daar zeker mogelijkheden toe."

Dat kolencentrales nu nog draaien, is volgens hem vooral een geldkwestie. "Kolen zijn goedkoop, maar daar gaat het niet zozeer om. Gascentrales draaien op dit moment nog met verlies. We moeten het er met elkaar over hebben hoe we dat gaan oplossen."

Samenwerken

Hij hoopt dan ook dat milieuorganisaties meer willen inzetten op het versnellen van het proces door samen te werken, dan op het oproepen tot overstappen naar een ander energiebedrijf. "In Duitsland bijvoorbeeld werken we samen met de regering aan een plan om een aantal kolencentrales in reserve te zetten. Dus we werken hard aan de energietransitie. Maar het realistische verhaal is ook dat wind- en zonne-energie op dit moment niet uit kunnen. Ik denk dat er daarom in de Stroomranking een te harde straf wordt gezet op partijen die zorgen dat Europa blijft draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl