1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Sport

Thorsdottir, een artistieke turnster met theater-ambities

De Nederlandse turnvrouwen komen dinsdag in actie tijdens de landenfinale van de WK turnen. Ongetwijfeld weet Eythora Thorsdottir dan de ogen op zich gericht. De 17-jarige Rotterdamse, dochter van IJslandse ouders, maakte indruk bij haar WK-debuut.

Ze plaatste zich voor de balkfinale. Op vloer lukte dat niet. De moeilijkheid van haar oefening was niet toereikend. Maar haar uitstraling op dat onderdeel ontging de toeschouwers in de SSE Hydro Arena niet tijdens de kwalificatiewedstrijd. Het past bij Thorsdottir, een artistieke turnster met theater-ambities.

Haar vloeroefening turnt Eythora Thorsdottir op de ingetogen muziek van de film ‘Moonrise Kingdom’. Daarbij bedacht de turnster een eigen verhaal. “Het gaat over een prinses die haar verplichtingen niet wil nakomen. Er zit de glimlach in van het kattenkwaad dat ze uitvoert. Maar ook het verdriet van de verplichtingen. Wisselende emoties, dat maakt het interessant.”

Theaterwereld

De trainer van Thorsdottir, Patrick Kiens, is een man met een verleden in de theaterwereld. Opgeleid bij de dansacademie van Lucia Marthas, gespeeld in musicals in Londen, Duitsland en Nederland. Die achtergrond komt van pas bij het creëren van een opvallende vloeroefening.

Kiens: “Veel trainers gebruiken choreografie als bewegingsvorm. Terwijl wij het proberen te zien als een kunstvorm. Je kan iemand laten lachen op de vloer, onnatuurlijk, met weinig emotionele diepgang. Door er spel in te leggen krijg je wél die emotionele beleving die je in het theater ziet.”

Theater maken op de vloer, dat is niet voor iedere turnster weggelegd. Kiens: “Je moet elegant kunnen bewegen, gevoel hebben voor dans en ballet. En het gevoel hebben om je te durven tonen naar buiten toe. Extraverte turnsters zijn in het voordeel.”

ANP
Turnster Eythora Thorsdottir en haar trainer Patrick Kiens tijdens de EK turnen in Montpellier

En extravert, dat is Eythora Thorsdottir op de wedstrijdvloer. “Ik vind het leuk om een showtje te geven.” Haar interesses reiken verder dan turnen alleen. De grote wens is om later in het theater terecht te komen.

Daarom wil ze de komende jaren aan een theateropleiding beginnen, al weet ze nog niet precies in welke richting. Misschien komt ze wel in musicals terecht, net als haar trainer. Thorsdottir is al met zanglessen begonnen.

In Glasgow concentreert ze zich op het turnen. Tijdens de teamfinale neemt ze drie toestellen voor haar rekening. Naast vloer komt ze in actie op brug en balk.

ANP
Eythora Thorsdottir tijdens de WK in Glasgow

En zondag mag ze op balk voor haar individuele kansen gaan. Net als vloer een toestel waarop ze haar artisticiteit kan tonen. Al is het op een andere wijze. Kiens: “Op balk ben je niet bezig een verhaal te vertellen."

"Maar uitstraling gaat om meer dan emotionele invulling alleen. Het gaat ook om de presentatie van je lijf. Kun je rechtop bewegen, ben je elegant, zijn je schouders laag, werk je met je hoofd op?”

Het heeft Thorsdottir bij de beste balkturnsters van de wereld gebracht.

Thorsdottir: dit niet durven dromen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl