Coach Vincent Wevers en Lisa Tops in Glasgow ANP

Ze moesten een paar uur wachten voor het definitief was, maar de Nederlandse turnsters hadden na hun optreden tijdens de kwalificatie bij de WK in Glasgow wel in de gaten dat er een sensatie in de lucht hing.

"Het moet nog even landen", reageerde Lieke Wevers na de sterke teamprestatie, die uiteindelijk voldoende was voor de achtste plaats en rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Lisa Top sloot voor Nederland het landenonderdeel af op sprong. Ze kwam goed neer. Met haar score van 14,300 punten passeerde Nederland Brazilië. De ontlading was groot in het Nederlandse kamp. "Een ongelooflijk moment", stamelde Top.

Nederland bezette de achtste plaats nadat iedereen op de vier onderdelen in acties was gekomen. In de avonduren was geen ander land meer beter.

Voorgevoel

"Waanzinnig dat we dit met het team presteren", reageerde Lieke Wevers uitgelaten. De 24-jarige turnster is één van de ervaren turnsters in de ploeg. "Ik heb hier alleen maar van kunnen dromen", zei ze naderhand.

In Bakoe was ze dit jaar op de Europese Spelen al succesvol met vier medailles. "Toen dacht ik: dat kan niet beter. Maar dit is echt ongelooflijk. Ik had in de ochtend al een voorgevoel. Dat had ik in juni ook in Bakoe. Ik zat opnieuw in een soort flow."

Wiersma: top-acht op de Spelen zou fantastisch zijn

Afgesloten voor andere scores

Bondscoach Gerben Wiersma wilde het in Glasgow vooraf niet over rechtstreekse plaatsing voor Rio hebben. "We hebben ons heel bewust afgesloten van de scores die we de eerste dag van de kwalificaties en vanochtend hoorden", gaf de trainer aan.

"Dat was een fout die we in 2011 maakten. Dan krijg je een vervelend sfeertje." Over rechtstreekse kwalificatie voor de Spelen sprak Wiersma pas enkele weken geleden voor het eerst binnen de groep. Daarvoor ging het alleen over het kwalificatietoernooi in Rio, te bereiken via een plaats bij de landen negen tot en met zestien op de WK.

"Intern hadden we het er wel over, maar we wilden bescheiden blijven. We moesten eerst maar eens kijken hoe we er in 2015 voor zouden staan."

Lieke Wevers bij de WK in actie op balk ANP

Teamgevoel

Met drie jonge debutantes in de ploeg leverde Nederland een wereldprestatie in Glasgow. Het geheim? "We zijn heel close met elkaar, kennen elkaar door en door", benadrukte Lieke Wevers het teamgevoel. "Op balk heb ik geen risico genomen. Ik ben volledig voor het team gegaan. Hier hebben we alleen maar van kunnen dromen."

Lisa Top onderschreef de woorden van haar teamgenote. "Ons geheim is misschien dat we alles als team hebben gedaan. We hebben hier allemaal het maximale uit onszelf gehaald. Het doel was om 222 punten te halen en dat totaal hebben we ook nog neergezet. Waanzinnig."

We hebben het maximale uit onszelf gehaald

STER reclame