Kolenoverslag in Vlissingen
NOS Nieuws

Stroom wordt steeds minder groen

De stroom in Nederland wordt steeds grijzer in plaats van groener. Dat komt doordat er steeds meer elektriciteit wordt opgewekt in kolencentrales. Dat concluderen zes consumenten- en milieuorganisaties op grond van hun jaarlijkse Stroomranking. Daarin vergelijken ze alle 37 stroomleveranciers in Nederland op duurzaamheid.

Als gevolg van goedkope kolen zijn de stroomleveranciers over de hele linie minder duurzaam dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek. Het gemiddelde eindcijfer daalt van een 5,7 naar een 5,5.

Essent

Van de vijf grootste Nederlandse stroomleveranciers is Eneco met een 6,2 het meest duurzaam. Toch zakt ook Eneco op de ranglijst. Dat komt omdat het bedrijf minder groene energie inkoopt. RWE/Essent presteert van alle bedrijven in Nederland het slechtst, met een 3. De andere drie grote energiebedrijven zijn Engie/Electrabel (5,9), E.on (4,8) en Nuon (3,8). Samen zijn ze goed voor driekwart van de Nederlandse markt.

Drie bedrijven scoren een 10 op duurzaamheid: Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland. Hun stroom wordt geheel opgewekt door wind of zon.

Energieakkoord

Twee jaar geleden ondertekenden meer dan veertig organisaties het Energieakkoord voor duurzame groei. Daarbij is onder meer afgesproken dat in 2020 veertien procent van de energie duurzaam moet zijn. De Stroomranking laat zien dat er nog erg veel moet gebeuren, voordat dat doel wordt gehaald.

'Historische vergissing dat er nog kolencentrales zijn gebouwd'

De stroomranking is een onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE. Zij beoordeelden de duurzaamheid van de elektriciteitsbedrijven op investeringen, productie, levering en inkoop van stroom.

Overstappen

De maatschappelijke organisaties maken hun ranglijst, omdat ze consumenten en bedrijven willen aanmoedigen om over te stappen naar een van de bedrijven die het wel goed doen. Een omschakeling naar groene stroom is belangrijk, stellen ze, bij de aanpak van het klimaatprobleem. Een thema dat actueel is in de aanloop naar de grote klimaattop in Parijs, die in november begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl