NOS Nieuws

Auto's fractievoorzitter GroenLinks in vlammen opgegaan

  • Jeroen de Jager / NOS
  • Jeroen de Jager / NOS
  • Lorenzo Derksen / DNP
    Een van de uitgebrande auto's

In Oostknollendam, in Noord-Holland, zijn vannacht twee auto's in vlammen opgegaan. De ene is van Harold Halewijn, de fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Wormerland, waartoe Oostknollendam behoort. De ander is van zijn vrouw. Er wordt aan opzet gedacht.

Halewijn zelf twijfelt daar niet aan. "Dit is een aanslag, dat kan niet anders, want anders staan niet twee auto's die twintig meter uit elkaar staan op hetzelfde moment in brand", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Halewijn denkt dat er een verband is met het debat over de komst van asielzoekers naar Wormerland. Vanavond is er een discussieavond over de vestiging van een tijdelijke of permanente opvang van asielzoekers. GroenLinks zit in het college van B&W van Wormerland en Halewijn heeft op Facebook mensen uitgenodigd om daaraan deel te nemen.

Strijdbaarder

Halewijn peinst er niet over om te stoppen met zijn politieke werk. "Ik voel me er alleen maar strijdbaarder door worden, want als het een aanslag is op de democratie moeten we daartegen in verweer komen."

Burgemeester Tange is geschrokken. Hij wil nog niet van een aanslag spreken. Hij wil eerst weten wat het politieonderzoek oplevert.

Bij de discussieavond zijn alleen mensen welkom, die zich digitaal hebben aangemeld. De afgelopen weken werden in verschillende gemeenten informatieavonden over de komst van asielzoekers verstoord door aanhangers van de extreemrechtse NVU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl