'Gouden kookboek' voor lokale recepten
Op de eerste dag van de Kookboekenweek gaat de prijs voor het beste Nederlandse kookboek naar 'Liever lokaal', een kookboek vol lokale seizoensproducten. Volgens de jury is het "een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is".
Anette van Ruitenburg, René Zanderink en Ruth de Ruwe beschrijven in het boek voor elke dag van het jaar een recept dat past bij het seizoen.
Een kookboek vol spaghetti bolognese-recepten en een boek met nomadische gerechten, grepen net naast de prijs.
Het 'Gouden Kookboek' werd uitgereikt op de eerste dag van de Kookboekenweek, een week waarin Nederlandse boeken in het zonnetje worden gezet. Tegen de trend in blijven kookboeken mateloos populair: in 2014 verschenen er maar liefst 9000 nieuwe in Nederland.
De laatste jaren doen vooral kookboeken geschreven door bekende koks het goed. Ook verschijnen er steeds meer boeken van mensen met online kookblogs.