Koks zijn de 'sterren' van de kookboekenwereld
Of er nu de altijd vrolijke gerechten van Jamie Oliver in staan, de exotische verzinsels van Yotam Ottolenghi of de powerfood van Rens Kroes: kookboeken zijn hot.
Afgelopen jaar zijn er meer dan 9000 kookboektitels verkocht volgens cijfers van Stichting CPNB. In 2010 waren dat er nog minder dan 7000. Maar liefst 5 procent van alle verkochte boeken is een kookboek.
Boeken kopen we steeds minder, maar kookboeken doen het dus nog altijd goed. Dat de verkoop tegen de trend in in de lift zit, zou vooral komen doordat mensen meer thuis zijn gaan eten vanwege de crisis en doordat gezond en lokaal eten een ware rage is. Ook de populariteit van programma's als Heel Holland Bakt en Jamie's Kitchen draagt een steentje bij.
In het zonnetje
Om Nederlandse kookboeken in het zonnetje te zetten, is deze week uitgeroepen tot Kookboekenweek. Daarbij horen geen kookboekenbal en een gratis boekje bij aankoop, maar wel evenementen in boekwinkels en de verkiezing van het Gouden Kookboek. Die is vanavond.
Drie kookboeken zijn voor de prijs genomineerd: het spaghetti bolognese-boek maakt kans, net als een kookboek met recepten uit de nomadische keuken en een boek vol vergeten groenten als palmkool en 'brave hendrik'. In Delft worden de genomineerde recepten uitgeprobeerd.
De drie genomineerde boeken zijn overigens niet de meest verkochte. De jury vindt andere dingen ook belangrijk, bijvoorbeeld of alle recepten een beetje duidelijk zijn voor de gemiddelde hobbykok.
Het meest verkochte boek via Bol.com is op dit moment van chickslovefood, het blog van Elise Gruppen en Nina de Bruijn. De twee vrouwen trekken 350.000 bezoekers per maand naar hun website en brachten twee kookboeken uit.
De tijd dat vrouwen bij hun huwelijk een dikke pil vol essentiële recepten meekregen is voorbij. Kookboeken zijn inmiddels geschikt voor de salontafel: ze zijn mooi opgemaakt en de koks spelen een belangrijke rol. "De makers zijn sterren geworden", zegt kookboekenschrijver Anneke Ammerlaan, die zelf 1500 kookboeken heeft.
Trendsetters
Volgens trendwatcher Marielle Bordewijk waren Nederlandse koks een tijdje wereldwijde trendsetters, maar is dat tijdperk voorbij. "Twee jaar geleden liep Nederland voorop met duurzaam en lokaal koken. Maar nu gebeurt er meer in het buitenland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is veganistisch eten aan een opmars bezig, maar dat zie je hier nog niet gebeuren."
Bordewijk verwacht dat plantaardige gerechten veel aandacht gaan krijgen de komende tijd. Nederlanders zullen niet massaal veganistisch gaan eten, maar de 'vegan-trend' zal de manier waarop we eten en koken de komende jaren zeker gaan beïnvloeden, denkt ze.
Twee weken
Niet alleen deze week, maar de komende twee weken krijgt het kookboek alle aandacht in de boekenwinkels. De nieuwe Kookboekenweek is namelijk één week voor de al langer bestaande jaarlijkse Kookboeken7daagse.