De bende zou actief zijn geweest in onder meer de haven van Antwerpen ANP
NOS Nieuws Binnenland

Megaproces drugshandel haven Rotterdam van start

In Rotterdam is vandaag een megaproces begonnen tegen negentien verdachten die betrokken zouden zijn bij drugssmokkel van Zuid-Amerika naar Nederland en België. De bende zou actief zijn geweest in de havens van Rotterdam en Antwerpen.

De groep wordt er onder meer van verdacht computerspecialisten te hebben ingehuurd om de systemen van havenbedrijven te hacken. Zo kon de bende zeecontainers onderscheppen waar drugs in zaten.

Artisjokken

Ook zou de groep verantwoordelijk zijn geweest voor de gewapende overval op een vrachtwagen in de Belgische provincie Limburg in januari. De vrachtwagen, met een lading artisjokken uit Peru, werd klemgereden door een andere vrachtwagen en drie personenauto's. 

Vervolgens werd er ingebroken in de container, waarbij mogelijk drugs uit de vrachtwagen zijn gehaald. Na de overval werden tussen de lading sporttassen met daarin 110 kilo cocaïne aangetroffen, die de overvallers mogelijk over het hoofd hadden gezien.

Tip

Eind 2012 kwam de bende in beeld bij justitie. De politie kreeg toen een tip over twee verdachten, die via een import- en exportbedrijf in de haven van Antwerpen containers ontvreemd hadden.

Het strafproces duurt naar verwachting tot eind november. Op 10 november zullen de officieren van justitie hun strafeisen bekendmaken.

STER reclame