NOS NieuwsAangepast

Hackers helpen bij drugssmokkel

Drugshandelaren schakelen tegenwoordig computerspecialisten in voor grootschalige drugssmokkel met zeecontainers.

In de haven van Antwerpen hebben ict-experts de websites van de twee grootste containerterminals gehackt. Daardoor konden ze zelf bepalen op welke plek een container met drugs zou worden neergezet.

Dat blijkt uit een gemeenschappelijk onderzoek van de Belgische en Nederlandse justitie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat criminelen via computerinbraken hun drugstransporten regelen.

Op afstand

Chauffeurs van de criminele organisatie konden dankzij deze computerinbraken eerder bij een drugscontainer zijn dan het havenpersoneel. Veel van de drugs zijn via Antwerpen in Nederland op de markt gekomen.

Ook bij expediteurs en rederijen in België zijn computers gehackt. Dat gebeurde door het installeren van softwareprogramma's via bijlagen in e-mails en door in kantoren in te breken en apparatuur te plaatsen waarmee de aanslagen op een computer op afstand konden worden gevolgd.

Kogelwerende vesten

De e-mails bleken afkomstig van een Nederlands IP-adres. De gestolen gegevens werden naar een server van de drugsbende doorgestuurd.

De Belgische justitie heeft twee ict-specialisten aangehouden. In Nederland zijn zeven verdachten opgepakt. Bij doorzoekingen zijn onder meer computers, geld, vuurwapens en kogelwerende vesten in beslag genomen.

De bende kwam eind mei in beeld toen in de haven van Antwerpen een container met 285 kilo cocaïne werd onderschept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl