Koningspaar begint staatsbezoek op voetbalveld

Op de eerste dag van het staatsbezoek aan China hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de hoofdstad Peking een voetbalveld en een zuivelboerderij bezocht. China haalt veel zuivelproducten en voetbaltrainers uit Nederland.

Op de Shijia-basisschool kreeg een groep Chinese kinderen training van recordinternational Edwin van der Sar. Ook minister Koenders trapte een balletje, terwijl de koning en koningin toekeken vanaf de zijlijn.

Veel jeugdige Chinese voetbaltalenten worden opgeleid door Nederlandse trainers. Op die manier hoopt China in de nabije toekomst hoge ogen te kunnen gooien op het wereldkampioenschap. "Ze kunnen over tien tot vijftien jaar echt meedoen in het internationale voetbal", zegt de Nederlandse voetbaltrainer Ray Semmoh. 

Het koningspaar vertrok daarna naar het Sino-Dutch Dairy Development Centre. Dat centrum is opgezet door de Wageningen Universiteit, FrieslandCampina en de China Agricultural University met als doel de kwaliteit van zuivelproducten in China te verbeteren. 

Veel Chinezen vertrouwen de melkproducten uit eigen land niet meer en kopen daarom liever Nederlandse zuivelproducten. De enorme handel in babymelkpoeder is daar een goed voorbeeld van. FrieslandCampina is een van de bedrijven die het goed doen op de Chinese markt.

In het Dairy Development Centre bekeek het koningspaar de stallen en namen ze een boek in ontvangst.

STER reclame