De kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz
NOS Nieuws

Dodental AzG-kliniek in Kunduz bijgesteld

Het aantal mensen dat is omgekomen bij het Amerikaanse bombardement op een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz is naar boven bijgesteld. Er zijn in totaal dertig mensen omgekomen, meldt de hulporganisatie.

Onder de doden zijn dertien stafleden en tien patiënten geïdentificeerd. Zeven lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. AzG gaat ervan uit dat daar nog een staflid en twee patiënten bij horen.

Daarnaast zijn er nog 27 medewerkers gewond, naast veel patiënten.

Oorlogsmisdaad

De kliniek werd begin deze maand getroffen door een luchtaanval. Volgens de Afghanen waren er Talibanstrijders in het gebouw, maar de Amerikaanse bevelhebber sprak later van een vergissing.

President Obama bood enkele dagen na de aanval zijn excuses aan. Maar AzG neemt daar geen genoegen mee en eist een onafhankelijk onderzoek. De organisatie noemt de aanval een oorlogsmisdaad.

Opbouw

De VS gaat een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de aanval. Ook wil het Pentagon helpen bij de wederopbouw van de kliniek.

AzG heeft een klein team naar Kunduz gestuurd om de schade op te nemen. De kliniek zal echter pas weer opengaan zodra er meer duidelijkheid is over de aanval en het weer veilig is voor de staf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl