Willem Aantjes in 2013
NOS Nieuws

CDA-prominent Willem Aantjes overleden

Willem Aantjes, oud-fractievoorzitter van het CDA, is overleden. Volgens zijn partner is hij vandaag in alle rust thuis gestorven. Hij was 92 jaar.

Aantjes was de eerste fractievoorzitter van het CDA, dat in de jaren zeventig ontstond uit een fusie van twee protestantse partijen (ARP en CHU) en de katholieke KVP. Hij was daarvoor fractievoorzitter van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP).

Aantjes met zijn vrouw in 2013

Lid van de SS

Kort na zijn aantreden als CDA-fractievoorzitter kwam hij in opspraak, nadat historicus Loe de Jong bekend had gemaakt dat Aantjes in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS en daarmee in een buitenlandse krijgsmacht had gediend.

De politicus trad af, maar later bleek dat de lezing van De Jong niet klopte. Aantjes was door de Duitsers tewerkgesteld in Duitsland. Daar gaf hij zich op voor de paramilitaire Germaansche SS, naar eigen zeggen omdat hem verteld was dat hij dan met verlof naar Nederland zou mogen. Toen dat niet bleek te kloppen, weigerde hij dienst te nemen en moest hij voor straf gevangenen bewaken.

Na zijn aftreden bekleedde Aantjes verscheidene bestuursfuncties. Zo was hij voorzitter van de Kampeerraad en vice-voorzitter van de Raad voor de Volkshuisvesting. De laatste jaren leverde hij nog regelmatig via Twitter commentaar op maatschappelijke en politieke zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl