Een datacenter van Google, waar gegevens worden opgeslagen
NOS Nieuws

Experts: privacybescherming internetter kan veel beter

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De wereldwijde privacybescherming van internetters kan beter; internetters maken zich zorgen om hun privacy. Dat stellen negentien privacy-experts uit de Verenigde Staten en Europa. Ze komen daarom met tien voorstellen ter verbetering, in een rapport dat ze vanmorgen presenteren.

Mensen weten vaak niet goed waarvoor ze toestemming geven

Informatierechtdeskundige Nico van Eijk

De experts, onder wie de Nederlandse hoogleraar informatierecht Nico van Eijk, adviseren bijvoorbeeld om burgers meer grip te geven over wat er met hun gegevens gebeurt. "Mensen weten vaak niet goed waarvoor ze toestemming geven", zegt Van Eijk over de privacyvoorwaarden van bedrijven. Door die privacyvoorwaarden in een overzichtelijker vorm te gieten, zoals een app, zouden mensen een betere afweging kunnen maken, denkt de jurist.

Ook de toegang van de geheime diensten tot de privégegevens van gebruikers van internetdiensten zou beter kunnen worden geregeld, denken de experts. Nu verschillen de manier waarop diensten daarmee omgaan van bedrijf tot bedrijf en van land tot land, maar daar zouden universele richtlijnen voor moeten komen.

Experts: privacybescherming internetter kan veel beter

Verder moeten de Amerikaanse en Europese privacywaakhonden beter samenwerken, zouden gebruikers moeten kunnen klagen over privacy-inbreuken in een andere regio en moet er een goede manier komen om burgers op de hoogte te stellen als hun gegevens uitlekken, bijvoorbeeld bij een hack.

De aanbevelingen van de privacy-experts zijn vrijwel allemaal in te voeren zonder dat nieuwe wetgeving is vereist. "Het gaat om praktische bruggen die kunnen worden geslagen om de privacy te verbeteren", aldus voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens, de initiatiefnemer van het rapport. Van 23 tot en met 29 oktober staat Amsterdam in het teken van privacy.

Privacy is op dit moment nog niet goed genoeg beschermd

Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens

Het gaat de experts vooral om de privacy van internetters in de Verenigde Staten en Europa. Er vindt veel uitwisseling van persoonsgegevens plaats tussen die twee delen van de wereld; zo gebruiken veel Europeanen Amerikaanse diensten als Facebook en Gmail. Dat terwijl de bescherming van privégegevens in de VS in sommige opzichten minder strikt is dan in de Europese Unie.

De mindere privacybescherming in de VS bleek ook uit een uitspraak van het Europese Hof van twee weken geleden. Volgens het Hof mogen data van Europeanen niet meer zomaar worden opgeslagen in de VS, vanwege de gebrekkige privacybescherming en spionage van de NSA. "Die uitspraak geeft aan dat de privacy op dit moment nog niet goed genoeg beschermd is", zegt Kohnstamm.

Veilige haven

De vraag is of de meeste Amerikaanse bedrijven vanaf januari überhaupt nog gegevens van Europeanen mogen opslaan. Het Europese Hof van Justitie oordeelde twee weken geleden dat een belangrijke pijler voor de uitwisseling van data, de zogenoemde Safe Harbour-bepaling, ongeldig is.

Op dit moment gedogen de Europese privacywaakhonden die situatie, maar als er eind januari geen nieuwe bepaling is, gaan ze actie ondernemen. Dat betekent dat onder meer techbedrijven en betalingsverwerkers als PayPal in de problemen kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl