NOS Nieuws

Europees Hof fluit techbedrijven VS terug vanwege delen data

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Amerikaanse bedrijven mogen gegevens van Europeanen niet zomaar meer opslaan in de VS. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Voor bedrijven als Facebook, Google, Apple en Microsoft heeft dat grote gevolgen. Volgens het Europese Hof is de privacy van Europeanen in de Verenigde Staten onvoldoende beschermd

Tot nu toe beriepen technologiebedrijven zich op de Safe Harbour-overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa. Hoewel gegevens van Europeanen eigenlijk niet mogen worden doorgesluisd naar landen met slechtere privacybescherming, zoals de Verenigde Staten, mag dat dankzij die overeenkomst wel.

Met de uitspraak van het hof is die overeenkomst van tafel. Technologiebedrijven moeten nu zelf deals met de privacywaakhonden sluiten om data te mogen opslaan in de Verenigde Staten. Dat is een proces van maanden en maakt het moeilijker voor technologiebedrijven om zowel in Europa als in de VS actief te zijn.

Onvoldoende beschermd

Het Hof oordeelde in een zaak die werd aangespannen door een Oostenrijkse Facebook-gebruiker, die zich zorgen maakte over Amerikaanse spionage. Aanvankelijk stapte de gebruiker, Max Schrems, naar de privacywaakhond van Ierland, waar Facebook is gevestigd.

Max Schrems, die de zaak tegen Facebook aanspande

De Ieren weigerden echter om actie te ondernemen, vanwege de Safe Harbour-overeenkomst die de Europese Commissie met de Verenigde Staten had gesloten. Die overeenkomst is nu dus van tafel, en bovendien mogen privacywaakhonden zelfstandig van de Europese Commissie besluiten nemen, oordeelt het Hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl