NOS Nieuws

Nederland gaf Starbucks tientallen miljoenen verboden staatssteun

Starbucks probeerde winstbelasting zo laag mogelijk te houden

Nederland heeft sinds 2009 voor miljoenen belastingvoordeel gegeven aan Starbucks. Volgens Europees commissaris van Mededinging Margrethe Vestager is dat verboden staatssteun, melden bronnen aan de NOS.

In totaal gaat het om 20 tot 30 miljoen euro. Dat geld moet Nederland direct van Starbucks terugvorderen. De Deense eurocommissaris legt Nederland geen boete op.

Morgen komt de Europese Commissie naar buiten met zijn definitieve oordeel. Het precieze bedrag wordt dan nog niet bekend, omdat dat afhangt van de meest recente omzetcijfers van Starbucks.

Roosterrecept

De Amerikaanse koffieketen mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty's voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een door Starbucks opgezette brievenbusfirma in Engeland. Die jaarlijkse royalty's waren bijna net zo hoog als de winst in Nederland. De royalty's werden voor de fiscus van de winst afgetrokken, waardoor Starbucks jarenlang nauwelijks belasting betaalde in Nederland.

Vestager oordeelt dat het betalen van die royalty's vooral was bedoeld om winst weg te sluizen en dat mag niet.

Manipulatie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei eerder dat hij erop vertrouwde dat onderzoek zou uitwijzen dat er geen sprake was van staatssteun.

Naast de royaltytruc heeft Starbucks ook belasting ontweken door te manipuleren met de prijs voor de inkoop van koffiebonen.

Koffiebranderij

De Nederlandse band met Starbucks ontstond jaren geleden toen de keten zocht naar een Europese locatie voor een koffiebranderij. Het bedrijf ging met meerdere landen in onderhandeling. Daardoor ontstond er concurrentie tussen de landen om een zo gunstig mogelijke belastingdeal voor Starbucks te regelen. Uiteindelijk kwam de fabriek in Amsterdam.

De Europese Commissie wil de regels rond dit 'beslastingshoppen' aanpassen. Ook Nederland is hier voorstander van, ondanks de constructie van Starbucks.

'Nederland toont zich een onbetrouwbare zakenpartner'

Europees onderzoek

Een jaar geleden ging de Europese Commissie de strijd aan met belastingconstructies zoals die van Starbucks. Naar verwachting komt de commissie morgen ook met een oordeel over een vergelijkbare zaak rond Fiat in Luxemburg. Later volgt er nog een grotere zaak van Apple in Ierland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl