NOS Nieuws

'Slovenië veroorzaakt domino-effect vluchtelingen'

Nu Slovenië per dag niet meer dan 2500 vluchtelingen toelaat, loopt het in buurlanden vast met de opvang van migranten. In Kroatië zitten vluchtelingen vast in een trein voor de grens met Slovenië en in Servië staan bussen met vluchtelingen te wachten tot ze verder kunnen. In het grootste vluchtelingenkamp in Kroatië moesten vluchtelingen vannacht in de regen buiten slapen.

Vluchtelingen in de knel aan grens met Slovenië

Slovenië besloot in het weekend vluchtelingen beperkt toe te laten, nadat Hongarije de grens met Kroatië had gesloten. Duizenden vluchtelingen weken daarom uit naar Slovenië, maar dat land zegt niet meer dan 2500 migranten per dag aan te kunnen.

"Dit leidt tot een domino-effect in de landen ten zuiden van Slovenië", zegt Balkancorrespondent Marcel van der Steen. "Slovenië is maar een klein land, misschien willen ze het daarom voorzichtig aanpakken. En ze kunnen zeggen: we doen onze plicht. Maar ze brengen andere landen wel in moeilijkheden. Opvallend is dat Slovenië niet met de buurlanden heeft overlegd, er is geen enkele afstemming geweest."

Het is volgens hem niet duidelijk waarom Slovenië het maximum heeft gesteld. "Mensen die binnenkomen worden geregistreerd, krijgen te eten en worden zo snel mogelijk naar de grens met Oostenrijk gebracht. Dat transport loopt goed."

Intussen komen dagelijks nog steeds vele duizenden vluchtelingen Europa binnen die via de Balkan naar Noordwest-Europa willen reizen. Gisteren werden volgens Van der Steen in Macedonië 3800 nieuwe vluchtelingen geteld. "In de praktijk wordt maar de helft geregistreerd, zodat je het aantal moet verdubbelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl