NOS Nieuws

Slovenië laat niet meer dan 2500 vluchtelingen per dag binnen

Zorgen over vluchtelingen in Slovenië

Slovenië laat maximaal 2500 vluchtelingen per dag binnen. Dat heeft de Sloveense regering bekendgemaakt. Het aantal is de helft van de 5000 waar buurland Kroatië om heeft gevraagd.

De vluchtelingen komen voornamelijk uit Syrië, Irak en Afghanistan en willen doorreizen Oostenrijk en Duitsland. Omdat Hongarije vrijdag de grens met Kroatië heeft gesloten, proberen de vluchtelingen nu via Slovenië door te reizen.

Slovenië wil controle houden op het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt, omdat Oostenrijk niet meer dan 1500 mensen per dag opneemt. Dit leidt tot een verplaatsing van het probleem, ziet NOS-verslaggever Marcel van der Steen in een Sloveens vluchtelingenkamp waar zo'n 300 vluchtelingen zitten.

Koud

"Nu Slovenië heeft besloten niet meer dan 2500 vluchtelingen per dag binnen te laten, ontstaat er een probleem aan de Kroatische kant. Want er komen veel meer mensen binnen en die kunnen nu dus niet verder. We hebben het na twee dagen al over 8000 mensen, en die mensen willen door. Naar een veilige plek."

Volgens Van der Steen is het rustig in het kamp, maar hebben veel vluchtelingen het koud. "Mensen wachten al uren op bussen naar de Oostenrijkse grens. Het is maar een uurtje reizen, maar toch zijn die bussen er nog niet. Het gaat om een kleine groep hier, dus ik vraag me af waarom die bussen er nog niet zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl