Hongarije sluit de grens met Kroatië
NOS Nieuws

Hongarije sluit grens met Kroatië, route via Slovenië is nog open

Hongarije sloot vannacht de grens met het buurland Kroatië voor vluchtelingen. Vorige maand sloten de Hongaren al de grens met Servië. Correspondent Marcel van der Steen was er toen de grens vannacht dicht ging: "Het laatste stuk is gesloten. Op de grens staat nu een treinstel waaraan prikkeldraad is gebonden. Zo is ook het spoor waarover gelopen kon worden, dicht."

Grens tussen Hongarije en Kroatië gesloten

"Er is nog één trein de grens over gegaan, met zo'n 1200 vluchtelingen. Bij andere grensposten stonden nog bussen klaar. Maar die gingen uiteindelijk leeg terug," zegt Van der Steen.

De vluchtelingen die verder Europa in willen, kunnen nu alleen nog vanuit Kroatië de grens over naar Slovenië. "De meeste vluchtelingen zullen meteen proberen door te reizen", zegt Van der Steen. Slovenië is een klein land, in een uurtje rij je van de grens met Kroatië naar de grens met Oostenrijk. "Toch is het de vraag of Slovenië de grote stroom aan kan. Het zijn 5.000 tot 6.000 vluchtelingen per dag. Lukt dat niet, dan zitten de vluchtelingen vast in Kroatië."

Signaal Hongarije

Volgens Van der Steen is het sluiten van de grens een signaal van Hongarije aan de rest van de EU. "Hongarije wil de grens bij Griekenland, de buitengrens van de EU, beter wordt beveiligd. Omdat de EU of Griekenland dat niet doet, doet Hongarije het zelf", zegt Van der Steen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl