Pro-Europese betoging in de Oekraïense hoofdstad Kiev
NOS Nieuws

Kabinet geeft vooraf geen duidelijkheid over gevolgen referendum

Het kabinet is niet van plan van tevoren al te zeggen wat het doet met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Woensdag werd bekend dat GeenPeil genoeg handtekeningen heeft opgehaald om het verdrag aan de bevolking voor te leggen.

Het referendum is geldig als 30 procent van de kiezers opkomt. De uitslag is raadgevend, dat betekent dat het kabinet de uitkomst van het referendum naast zich neer mag leggen.

Maatschappelijk debat

CDA en D66 willen dat het kabinet nog voor het referendum bekendmaakt welke gevolgen het aan het referendum verbindt. Maar premier Rutte is dat niet van plan.

Als de uitslag er is, zal het kabinet alles wegen en daarbij ook kijken naar het 'maatschappelijk debat' en welke argumenten daarbij zijn gebruikt.

Stabiliteit

Het kabinet zal in de aanloop naar het referendum uitleggen waarom het achter het associatieverdrag staat. Volgens Rutte is het verdrag goed voor de stabiliteit aan de randen van Europa en helpt het Oekraïne economisch verder vooruit. De premier benadrukte dat Oekraïne door het verdrag geen lid wordt van de Europese Unie.

Het referendum moet binnen een half jaar worden gehouden. De referendumcommissie stelt waarschijnlijk volgende week de datum vast.

Rutte over het referendum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl