GeenPeil-referendum gaat door
Het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie gaat door. De Kiesraad maakte vanochtend bekend dat het comité GeenPeil genoeg handtekeningen heeft opgehaald om een raadgevend referendum af te dwingen.
Voor een volksraadpleging zijn 300.000 geldige verzoeken nodig. Er waren ruim 472.000 handtekeningen gezet en volgens de Kiesraad voldeden er 427.939 aan alle voorschriften, ruim voldoende dus. De Kiesraad heeft dat steekproefsgewijs gecontroleerd.
Het is de eerste keer dat kiezers kunnen oordelen over een wet die al is aangenomen. Die mogelijkheid bestaat sinds 1 juli.
Volgens GeenPeil komt het verdrag neer op een uitbreiding van de EU en is het daarom belangrijk voor de democratie dat ook het volk zich erover uitspreekt.
Geen partij
Jan Roos van GeenStijl, een van de initiatiefnemers van het referendum, zei in een toelichting dat zijn campagne er vooral op is gericht om de bevolking op te roepen te gaan stemmen. Om geldig te zijn is bij het referendum een opkomst van minimaal 30 procent nodig. GeenStijl zal zelf geen partij kiezen.
Thierry Baudet van het Burgercomité EU, die ook voor het referendum heeft geijverd, blijft strijden tegen het Associatieverdrag. "Het is bedoeld om Oekraïne bij de EU te trekken; Oekraïne zou een neutrale tussenzone moeten zijn, zonder dat de EU of Rusland het land hoeft te claimen."
Het referendum moet over een half jaar worden gehouden. De precieze dag wordt bepaald door de zogenoemde referendumcommissie.