NOS Nieuws

Koenders: voorlopige deal met Turkije is doorbraak

Koenders: afspraken met Turkije zijn doorbraak

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het voorlopige vluchtelingenakkoord van de Europese Commissie en Turkije een doorbraak. "

Hij zegt dat Turkije een scharnierland is. "Mensen komen via dat land Europa binnen." Afspraken met Turkije hebben daarom volgens hem gevolgen voor het oplossen van het hele vluchtelingenvraagstuk. Het is de bedoeling dat hierdoor minder mensen doorraizen naar andere landen in Europa.

Op de vraag of de afspraken niet boterzacht zijn, zegt hij dat critici zo veel kunnen zeggen. "Ik vind het een doorbraak. Er is veel vooruitgang geboekt. Een paar weken geleden zei men dat dit helemaal niet kon. Nou, er blijkt dus in de internationale samenwerking, ook met Turkije heel veel mogelijk te zijn ."

Vluchtelingenkampen

Het voorlopige akkoord over de aanpak van de vluchtelingencrisis werd gisteravond gesloten. Het houdt in dat Turkije meer geld krijgt om vluchtelingenkampen beter uit te rusten.

In ruil voor die betere opvang wil Turkije dat Turken visumvrij kunnen reizen naar de EU-landen. Daarnaast komt Turkije op een lijst van veilige landen, waar vluchtelingen, die doorreizen om hun heil elders te zoeken, naar teruggestuurd kunnen worden.

Om Turkije verder tegemoet te komen, worden ook de onderhandelingen over toetreding tot de EU hervat.

Positief

EU-leiders lieten zich eerder ook al positief uit over de afspraken die tot nu toe zijn gemaakt. Premier Rutte zei dat investeren in betere opvang in Turkije ook in het belang van Nederland is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl