'Vluchtelingendeal met Turkije is belangrijke stap'
De voorlopige overeenkomst tussen de Europese Unie en de Turkse regering over de opvang van vluchtelingen in Turkije is een belangrijke stap. Correspondent Gwen ter Horst in Brussel wijst erop dat het de eerste keer is dat de EU buiten zijn eigen gebied iets doet aan de vluchtelingencrisis.
"De meeste vluchtelingen komen Europa binnen via Turkije. Wil je daar iets aan doen, dan moet je een deal sluiten met de Turken", zegt Ter Horst. In Turkije verblijven 2 miljoen Syrische vluchtelingen.
Het plan houdt in dat de opvang in Turkse vluchtelingenkampen wordt verbeterd. "In ruil daarvoor krijgt Turkije geld", zegt Ter Horst. Het land heeft 3 miljard euro gevraagd. "Het moet nog wel blijken of dat het bedrag wordt, want veel moet nog worden uitgewerkt."
Afgesproken is dat de grenscontroles in Turkije strenger worden, zodat vluchtelingen niet zo gemakkelijk meer kunnen doorreizen naar Griekenland en Bulgarije.
In ruil voor de maatregelen die Turkije gaat nemen, wil de EU praten over visumvrij reizen naar Turkije. Ter Horst: "In Turkije zal dat worden uitgelegd als een stevige beloning, maar zover is het nog lang niet. Voor visumvrij reizen gelden strenge criteria, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de paspoorten, en die worden door deze overeenkomst niet versoepeld."
Het was een grote verrassing dat Timmermans met dit resultaat uit Ankara terugkeerde
De overeenkomst met de Turkse regering is in belangrijke mate het werk van eurocommissaris Timmermans, zegt Ter Horst. "Er is op allerlei niveaus met de Turken onderhandeld, maar het was een grote verrassing dat Timmermans met dit resultaat uit Ankara terugkeerde. Het is moeilijk om daarin niet de hand van de diplomaat Timmermans te zien."
Het akkoord brengt een Turks lidmaatschap van de EU niet onmiddellijk dichterbij, zegt Ter Horst. "Er wordt al tien jaar onderhandeld. Door mensenrechtenschendingen staan die gesprekken sinds vorig jaar op een lager pitje, maar de deur staat nu weer op een heel klein kiertje."