Mensen werken langer door tot hun pensioen
NOS Nieuws

Belabberd kwartaal voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen hebben een zwaar kwartaal achter de rug. Het duurt daardoor nog langer voor veel pensioenfondsen de uitkeringen en de opbouw weer kunnen laten meegroeien met de stijging van de lonen en de prijzen.

"Helaas hebben we vooral slecht nieuws te melden", zegt Peter Borgdorff, directeur van Zorg en Welzijn. "Onze positie is in het derde kwartaal slechter geworden, waardoor we de pensioenen opnieuw niet kunnen verhogen." Dat betekent dat de pensioenen van nu en de pensioenen van later ook de komende jaren minder waard worden.

Dalende aandelenkoersen

Het slechte kwartaal is een gevolg van de dalende rente. Daardoor moeten pensioenfondsen nu meer geld reserveren voor de pensioenuitkeringen van de toekomst.

Maar dat extra geld hebben de fondsen het afgelopen kwartaal niet verdiend. Door onrust over de economie van China daalden de koersen en werden ook de aandelen in bezit van de pensioenfondsen minder waard.

Loonakkoord

"We houden er rekening mee dat we de pensioenen de komende vijf jaar niet kunnen verhogen", aldus Borgdorff van Zorg en Welzijn.

Volgens de branchevereniging hebben ook de nieuwe renteregels negatieve invloed op de financiën van de pensioenfondsen. Volgens de Pensioenfederatie zal het effect van die renteaanpassing nog verder doorwerken.

Het ambtenarenfonds ABP zegt dat ook de afspraken uit het loonakkoord het herstel van het fonds nog verder onder druk zetten.

Geen korting

Het slechte kwartaal betekent overigens niet dat er harde kortingen moeten worden doorgevoerd. Dit jaar is namelijk een overgangsjaar vanwege de nieuwe regelgeving.

Wel zullen veel pensioenfondsen al komend jaar de premies maximaal 2 procent moeten verhogen, blijkt uit berekeningen van het CPB en De Nederlandsche Bank.

Beleidsdekkingsgraad grote fondsen (in procent)

PENSIOENFONDSEIND JUNI 2015EIND SEPTEMBER 2015
ABP101,399,7
Zorg en Welzijn10299
Bouw114,1112,3
PME 101,199

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl