Twee oudere mensen rusten uit op hun rollator
NOS Nieuws

Pensioenpremie volgend jaar maximaal 2 procent omhoog

De pensioenpremies stijgen volgend jaar gemiddeld met maximaal 2 procent. Dat blijkt uit berekeningen van onder meer De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau die staatssecretaris Klijnsma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ze concludeert dat noodmaatregelen op de korte termijn niet nodig zijn. Als de rente ook de komende jaren laag blijft, zullen de premies blijven stijgen en moeten de pensioenen van veel Nederlanders waarschijnlijk worden verlaagd.

In het onderzoek is gekeken naar de gevolgen van de nieuwe financiële regels voor pensioenfondsen, de lage rente en de financiële positie van de fondsen.

De pensioenfondsen stellen de komende weken de premies voor volgend jaar vast.

Lage rente

Omdat de marktrente te lang te laag is, zijn er wel aanpassingen nodig, zegt Klijnsma: "Een aanhoudend lage rente vergroot het spanningsveld tussen premie, risico en ambitie. Er is meer premie nodig om dezelfde ambitie te kunnen waarmaken. Bij een lage premie moet meer risico worden genomen. Sociale partners staan daardoor voor scherpe keuzes.’’

Dat heeft volgend jaar niet of nauwelijks gevolgen, maar in de toekomst mogelijk wel. Als de rente langer zo laag blijft, kan de premie in 2021 wel met 5 procent stijgen. Een ander mogelijk gevolg is verlaging van de pensioenen.

Kritiek

Er is ook kritiek op het rapport en de nieuwe pensioenregels. Zo vindt de Pensioenfederatie de timing van het veranderen van de renteregels verkeerd. De Pensioenfederatie zegt dat "het raam wordt opengezet terwijl het stormt".

De branchevereniging vindt dat de nieuwe regels de stabiliteit uit de pensioenmarkt hebben gehaald. De snel veranderende marktrentes hebben volgens de Pensioenfederatie te veel invloed op de berekeningen.

Vakcentrale FNV vindt de nieuwe regels te streng. Bestuurder Gijs van Dijk zegt dat ze te zwaar drukken op de koopkracht: "Pensioenfondsen zuchten nu onder de lage rente en rekenrente. Die hakken in op de koopkracht van werkenden en gepensioneerden. We roepen de Tweede Kamer op hier paal en perk aan te stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl