Boze inwoners van Oranje blokkeren de weg naar de noodopvang ANP

Oranje hoeft geen extra vluchtelingen op te vangen

tijd van publicatie

Het Drentse dorp Oranje hoeft geen extra vluchtelingen op te vangen. Burgemeester Ton Baas heeft met staatssecretaris Dijkhoff afgesproken dat het aantal asielzoekers in het dorp zal worden teruggebracht naar 700, zoals aanvankelijk de afspraak was. Nu zijn dat er 800. Op 13 november moet alles weer bij het oude zijn in Oranje, zegt Baas.

Vorige week ontstond er commotie toen bekend werd dat het aantal vluchtelingen zou worden verdubbeld naar 1400. Dijkhoff werd toen belaagd door boze bewoners.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Extra vluchtelingen in Oranje weer weg

De bewoners wilden Dijkhoff aan de eerder gemaakte afspraak houden dat het dorp 700 asielzoekers zou opnemen. Dijkhoff zag echter geen andere optie en kwam naar het dorp om zijn besluit uit te leggen.

Motie

Na het protest in Oranje riep de Tweede Kamer het kabinet in een motie op om het aantal asielzoekers in het dorp zo snel mogelijk terug te brengen naar 700. Die motie werd door alle partijen aangenomen, inclusief regeringspartijen VVD en PvdA.

Nu is er duidelijkheid voor de bewoners van Oranje: het aantal vluchtelingen zal binnen enkele weken worden teruggebracht van 800 naar 700. In de toekomst verwacht de burgemeester geen extra vluchtelingen, hij kan dan namelijk niet instaan voor de openbare orde en veiligheid.

STER Reclame