Een blik in de cockpit van het gereconstrueerde MH17-toestel
NOS Nieuws

OM-onderzoek MH17 gaat tot in 2016 duren

Het internationaal strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 gaat tot in 2016 duren. Dat heeft onderzoeksleider Fred Westerbeke gezegd. In eerste instantie was het einde van dit jaar als richtdatum aangehouden.

Ook het strafrechtelijk onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) gaat ervan uit dat het toestel van Malaysia Airlines door een Buk-raket is neergehaald. Dat betekent dat de ramp ook in de ogen van het OM het gevolg is van een aanslag. Om toekomstige rechters ervan te overtuigen dat het geen ander wapen moet zijn geweest, moeten andere scenario's, zoals een raket van een gevechtsvliegtuig of een bomaanslag, worden uitgesloten. Ook dat kost tijd.

Locatie

De onderzoekers weten nog niet de exacte locatie van waaraf de raket werd afgeschoten. Voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zei later op de middag in Den Haag wel dat de raket uit gebied kwam waar "pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten".

De komende periode wil het JIT het gebied dat in aanmerking komt "kleiner" maken dan de 320 vierkante kilometer die het OVV-onderzoek aanwijst. Daarvoor is meer forensisch en technisch onderzoek nodig. Daarbij worden ook verklaringen en fotomateriaal dat op internet circuleert, betrokken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zei eerder vandaag dat nu vaststaat welke type Buk-raket vlucht MH17 heeft neergehaald. Volgens Westerbeke is dat van belang, omdat dat mogelijk iets zegt over wie bij de lancering betrokken zijn geweest.

Daders

Ook het onderzoek naar opdrachtgevers en daders is nog in volle gang. Het JIT heeft er wel een aantal op op het oog. Westerbeke sprak van 'persons of interest waar we onze focus oprichten' over wie uit allerlei hoek informatie wordt verzameld. Vooral het vinden van getuigen die belastende verklaringen durven af te leggen, is een tijdrovende affaire. Dat geldt ook voor de analyse van allerlei data, zei onderzoeksleider Westerbeke.

De onderzoekers hebben daarbij te maken met lastige werkomstandigheden, met name wat betreft het verzamelen van bewijsmateriaal en het opsporen van getuigen in het gebied waar het toestel neerkwam. Daar werd tot voor kort nog geregeld gevochten.

Het onderzoek naar de geborgen wrakstukken is afgerond. De sporen die daarop zijn gevonden, worden geanalyseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl