Poetin en Rutte tijdens een ontmoeting in Amsterdam in 2013
NOS Nieuws

'Rapport haalt angel uit conflict tussen Rusland en Nederland'

De Russische regering heeft nog niet officieel gereageerd op het OVV-rapport over de ramp met MH17. Toch denkt NOS-correspondent David Jan Godfroid dat het de angel uit het conflict tussen Nederland en Rusland haalt. “De Russen waren doodsbenauwd dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een specifieke locatie zou noemen vanaf waar de raket werd afgevuurd. Een plek die in handen was van de separatisten. Maar dat is niet gebeurd.”

David Jan Godfroid over presentatie

Vanochtend maakte de Russische fabrikant van Buk-raketten bekend dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten vanuit gebied dat onder controle stond van de Oekraïners. Het bedrijf zei dat de conclusies van de OVV niet kloppen.

Verwarring

De Russen proberen daarmee volgens Godfroid verwarring en mist te zaaien. Het was bedoeld als tegenhanger van een locatie die in het OVV-rapport genoemd had kunnen worden.

OVV-Voorzitter Joustra reageerde daar verbaasd op: "Het is bijzonder dat mensen al weten dat ze het niet eens zijn met een rapport dat nog niet eens verschenen is."

Kremlin

Volgens Godfroid heeft de Buk-fabrikant zijn onderzoek gedaan in afstemming met de Russische regering: "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het bedrijf zonder toestemming van het Kremlin zulke uitspraken doet."

Godfroid zegt dat er in Rusland wel veel belangstelling is voor de conclusies van de OVV. "Maar het ware verhaal voor de Russen is dat wat het Kremlin en de wapenfabrikant vertellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl