Raadsvergadering over de opvang van vluchtelingen NOS

Er komt in Purmerend geen asielzoekerscentrum. Dat is de uitkomst van een raadsvergadering. De partijen die tegen stemden zeggen dat ze goed hebben geluisterd naar de bewoners. Burgemeester Don Bijl zegt dat hij de indruk heeft dat die partijen zich hebben laten beïnvloeden door het felle debat en de protesten van buurtbewoners. 

Een meerderheid van de partijen stemde wel voor een onderzoek naar kleinschalige opvang waarbij in totaal 200 vluchtelingen mogen worden opgevangen. Een van de voorwaarden voor kleinschalige opvang is dat de gemeente in gesprek gaat met mensen in de omgeving. Vier partijen stemden ook tegen dat plan: de VVD, Leefbaar Purmerend, Trots en de ouderenpartij AOV. 

Voor de vergadering kwamen enkele tientallen mensen bij het stadhuis bijeen om hun onvrede te uiten over de opvang. Een van de betogers riep "geen azc" en eiste het aftreden van burgemeester Don Bijl. Verder bleef het rustig. De burgemeester ging met de groep in gesprek. Bij het protest van bezorgde Purmerenders hadden zich ook enkele leden van extreem-rechtse organisaties gevoegd. 

Tegenstanders van de opvang bij het stadhuis

Bijna drie weken geleden liep een raadsvergadering in Purmerend uit de hand. Burgers drongen de raadszaal binnen en riepen dat er geen asielzoekerscentrum moet komen. Om te voorkomen dat het gisteren opnieuw zou escaleren werden extra agenten ingezet en werden buiten camera's opgehangen. Ook mocht maar een beperkt aantal toeschouwers naar binnen. 

Vorige week dinsdag werd een inspraakavond gehouden over de mogelijke komst van 600 tot 1400 asielzoekers. Voor die vergadering werd uitgeweken naar een concerthal, waar honderden burgers bij aanwezig waren. 

Dertig van hen waren gisteravond ook aanwezig bij de vergadering van de gemeenteraad. 

STER reclame