Rutte (l) en Asscher (r) schudden elkaar de hand
NOS Nieuws

'Coalitie wil met asielplan eensgezindheid uitstralen'

Coalitiepartijen VVD en PvdA hamerden er vanochtend op dat het moeilijke tijden zijn waarin ze op zoek gaan naar een oplossing voor de grote groepen vluchtelingen die naar Nederland komen. Vanmiddag werd ze het eens over sobere huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Ook krijgt deze groep minder bijslag en geen toeslagen. "Met deze deal wil de coalitie uitstralen dat ze eensgezind is", zegt politiek verslaggever Margreeth Boer.

"Ze willen dus ook niet praten over wat de PvdA heeft gescoord of de VVD nu heeft gewonnen. Ze willen laten zien dat ze als coalitie werken aan een oplossing."

Dat doen ze door te kijken of de plannen sober en rechtvaardig zijn, zegt Boer. En beide partijen vinden dat containerwoningen of verbouwde kantoren in ruil voor een lagere bijstandsuitkering aan die voorwaarden voldoen. Ook krijgen asielzoekers een ziektekostenverzekering in natura, waardoor volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra de maandelijkse uitkering "richting een paar tientjes kan".

'Onconventionele maatregelen'

Afgelopen weekend reageerde de PvdA nog kritisch op uitspraken van Zijlstra over het versoberen van de voorzieningen voor asielzoekers. Maar vandaag zei PvdA-leider Samsom dat hij niet zwaar tilt aan de woorden van Zijlstra.

Hij liet weten dat de coalitie "onconventionele maatregelen, sober en rechtvaardig" moet nemen om vluchtelingen snel onderdak te bieden. Volgens Samsom is het belangrijk dat mensen zien dat het kabinet wat doet.

De plannen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. "Dit is pas een eerste aanzet", zegt Margreeth Boer. "Vanavond praat minister Asscher met werkgevers, werknemers en vluchtelingenorganisaties over de vraag hoe asielzoekers aan een baan geholpen kunnen worden zonder dat ze de banen van langdurig werklozen inpikken. Op deze manier wil het kabinet laten zien dat het de touwtjes goed in handen heeft en hard werkt aan oplossingen voor het asielprobleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl