Containerwoningen in Amsterdam
NOS Nieuws

Coalitie: sobere huisvesting asielzoekers en geen voorrang meer

Het kabinet wil asielzoekers met een verblijfsvergunning geen voorrang meer geven bij de verdeling van sociale huurwoningen. Om de doorstroming uit de asielzoekerscentra toch te verbeteren willen VVD en PvdA de vluchtelingen plaatsen in "sobere, maar rechtvaardige" huisvesting.

Daar zijn ze het tijdens hun reguliere coalitieberaad over eens geworden. Premier Rutte zei na afloop dat gedacht moet worden aan containerwoningen of verbouwde kantoren. Volgens PvdA-leider Samsom gaat het om woonruimte waar ook studenten wel interesse in kunnen hebben.

Leefgeld

De asielzoekers hoeven geen of weinig huur te betalen, is de bedoeling. Daardoor kan een eventuele bijstandsuitkering omlaag en kunnen toeslagen verdwijnen. "Die krijgen ze in natura", zei Samsom.

Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra krijgen de asielzoekers veel meer dingen in natura, ook een ziektekostenverzekering. Daardoor kan de uitkering wat hem betreft omlaag naar een leefgeld van "enkele tientjes" per maand.

Rutte: sober, maar rechtvaardig

Het is van groot belang dat asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet te lang in een azc blijven, vindt het kabinet. Daar houden ze plaatsen bezet voor nieuwe vluchtelingen, die op dit moment in groten getale naar Nederland komen.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra koos afgelopen weekend een hardere koers in het vluchtelingenvraagstuk. Volgens hem bedreigen de asielzoekers onze welvaart. Hij wil ze afschrikken door hun bestaan hier zo sober mogelijk te maken.

Coalitiegenoot PvdA reageerde negatief op die uitspraken. Na het coalitieoverleg vandaag zei Samsom dat hij er niet te zwaar aan tilt. "Als we over elkaars woorden gaan struikelen, komen we nooit bij een oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl