Asielzoekers arriveren bij een opvanglocatie in Apeldoorn
NOS Nieuws

'Scheid economische vluchtelingen van de anderen'

Voor een goede opvang van vluchtelingen in gemeenten moeten de economische vluchtelingen direct na aankomst in Nederland worden gescheiden van diegenen die een oorlogsgebied zijn ontvlucht. Daarvoor heeft burgemeester Letty Demmers van Vlissingen gepleit in het NOS Radio 1 Journaal.

Nu is het volstrekt onduidelijk hoe de groepen vluchtelingen waarvoor de gemeenten crisisopvang moeten regelen, zijn samengesteld. Dat is slecht voor het draagvlak onder de burgers, zegt Demmers.

'Kwetsbaar'

"Ik merk dat elke burger voor Syrische slachtoffers en mensen uit landen met oorlogsgeweld zegt: ' kom maar, we helpen jullie.' Maar op het moment dat het economische vluchtelingen zijn, is dat toch wat kwetsbaarder. Zolang die groepen gemengd zijn kun je daar problemen mee krijgen."

Demmers vindt dat de vluchtelingen op basis van de landen van herkomst moeten worden geselecteerd. Wie niet uit een land komt dat in oorlog verkeert, moet niet de noodopvang in maar direct naar een aanmeldcentrum, zegt ze. Daar kan meteen een procedure worden gestart om vast te stellen of iemand recht heeft op asiel.

Kosten

Nu worden grote groepen vluchtelingen elke paar dagen van de ene naar de andere gemeente gebracht voor crisisopvang, zoals dat in een noodwet is geregeld. In Vlissingen is een groep gearriveerd die al eerder in Lelystad, Roosendaal en Cadzand is ondergebracht. Dat brengt ook hoge kosten met zich mee, zegt Demmers. Ook daarom zou het lonen om de economische vluchtelingen er eerder uit te pikken.

Demmers heeft gisteren met haar partijgenoot en D66-fractievoorzitter Pechtold tijdens diens bezoek aan Vlissingen gesproken over de problemen van gemeenten met de noodopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl