LHBT-activist in Moskou eerder dit jaar
NOS Nieuws

Russische peiling: homo's moeten worden 'geliquideerd'

Homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen moeten worden ‘geliquideerd’ of verbannen uit de samenleving. Dat vindt althans meer dan de helft van de Russen. Deze cijfers komen van het Levada Centrum, een Russisch onderzoeksbureau dat al sinds 1989 peilt hoe de Russen denken over 'marginale groepen' in de maatschappij.

'Likvidirovat'

Het woord 'liquideren' vereist enige uitleg: het Russische woord dat in de enquête werd gebruikt is ‘Ликвидировать’ ofwel 'likvidirovat'. De NOS vroeg het bureau of dat letterlijk moet worden opgevat. Het antwoord was dat ze met opzet deze term hebben gekozen omdat het de grootst mogelijke afkeuring verwoordt, maar niet per se wil zeggen dat er mensen moeten worden gedood.

De algemene tendens die door het onderzoeksbureau wordt waargenomen, is die van toenemende tolerantie in de jaren 90, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Die werd gevolgd door een steeds grotere intolerantie sinds het aantreden van president Poetin in 2000. De Russen zijn vooral steeds intoleranter jegens religieuze minderheden.

Gehandicapten

Een groep waarover de Russen in de afgelopen jaren juist veel toleranter zijn gaan denken, is die van de gehandicapten. In 1989 vond 23 procent nog dat gehandicapte kinderen 'geliquideerd' moesten worden en was 9 procent voor verbanning; dat is inmiddels gedaald tot respectievelijk 2 en 4 procent.

Een aardig detail uit het onderzoek is dat steeds minder Russen geloven dat homoseksualiteit iets is wat 'gepropageerd' kan worden. En juist propaganda voor homoseksualiteit is sinds 2013 verboden toen Poetin een speciale wet invoerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl