De Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties verhoorde vorig jaar onder ede corporatiebestuurders, toezichthouders, politici en ambtenaren.
NOS Nieuws

Maximale taakstraf voor oud-directeur Wooninvest

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De rechtbank in Rotterdam heeft de voormalige directeur van een Haagse woningbouwcorporatie veroordeeld tot 240 uur taakstraf wegens belastingontduiking. Volgens de rechters is bewezen dat de gewezen directeur van Wooninvest zich liet betalen door zakenpartners van de woningcorporatie en dat deze neveninkomsten werden doorgesluisd naar een Zwitserse bankrekening.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog een jaar celstraf tegen S. Maar de rechters voelden daar niet voor omdat de strafzaak al veel te lang heeft geduurd.

Ook liet de rechtbank meewegen dat de zaak veel aandacht heeft gekregen in de media. Daarom kreeg S. geen celstraf, maar de maximale taakstraf van 240 uur.

De rechtbank hield er rekening mee dat S. inmiddels een schikking met Wooninvest en de belastingdienst heeft getroffen ter grootte van 2 miljoen euro.

Huis in Frankrijk

De rechtbank acht bewezen dat S. in 2003 en 2004 ruim 2 miljoen euro niet aan de fiscus opgaf, maar dat geld onder meer gebruikte voor de bouw van een huis in Frankrijk. Hierdoor liep de belastingdienst ruim een miljoen euro mis.

Het OM wilde S. aanvankelijk ook vervolgen voor corruptie, maar dat feit was inmiddels verjaard.

S. is de eerste in een reeks bestuurders van woningcorporaties die voor de rechter staan. Woensdag komt de rechtbank met het vonnis tegen een oud-directeur van de Rotterdamse corporatie PWS (tegenwoordig: Havensteder). Binnenkort staan ook de oud-directeuren van de corporaties Rochdale, Vestia en Laurentius voor de rechter op verdenking van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl