ANP
NOS Nieuws

Kritiek op Zijlstra: 'Vluchtelingen komen niet voor ooglidcorrectie'

Regeringspartij PvdA is niet enthousiast over de manier waarop VVD-fractieleider Zijlstra de opvang van tijdelijke asielzoekers soberder wil maken. De VVD wil dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning geen aanspraak meer kunnen maken op dezelfde sociale voorzieningen als Nederlanders.

De PvdA voelt daar niets voor. "We staan open voor andere suggesties en zullen die serieus bekijken, maar een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken.

De PvdA kan wel leven met versobering van sommige voorzieningen in tijden van grote instroom zoals het kabinet vrijdag voorstelde. "Voor ons is het meest dringend dat we erin slagen de vluchtelingen goed en veilig op te vangen en dat we dat op zo'n manier doen dat wij het als samenleving ook kunnen dragen", zegt Kuiken.

"Kind van asielzoekers moet zelfde zorg krijgen als Nederlands kind'

Kuiken heeft geen goed woord over voor de opmerking van Zijlstra dat plastische chirurgie voor asielzoekers niet langer zou moeten worden vergoed. "Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie", zegt Kuiken.

Investeren

PVV-leider Wilders vindt juist dat Zijlstra niet ver genoeg gaat, blijkt uit zijn bericht op Twitter. "VVD-plan? Is het een plan dan? Sobere opvang? Ze komen toch zolang grenzen wagenwijd openstaan. Dus: grenzen dicht!"

Ook het CDA is kritisch. De partij wil dat het kabinet maatregelen neemt, omdat de opvangmogelijkheden niet onbegrensd zijn. "Niet nu, maar een jaar geleden, was het al noodzakelijk om tijdelijke opvang voor oorlogsvluchtelingen in te voeren en te koppelen aan sobere opvang", zegt partijleider Buma. "De plannetjes die de VVD lanceert, kunnen niet verhullen dat het kabinet faalt bij de aanpak van het asielvraagstuk."

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zegt dat Zijlstra het paard achter de wagen spant. "Laat de VVD investeren in opvang in de regio. Daar bezuinigt kabinet op in 2016."

Dit soort misleidende uitspraken zijn pure paniekpolitiek

GroenLinks-leider Klaver

GroenLinks wil dat Rutte afstand neemt van de uitspraken van zijn partijgenoot. Fractievoorzitter Klaver: "Vrijdag riep Rutte Nederland nog op de rust bewaren, vandaag gooit partijgenoot Zijlstra olie op het vuur. Ik verwacht dat Rutte krachtig afstand neemt van Zijlstra's uitspraken. Dit soort misleidende uitspraken zijn pure paniekpolitiek."

Onverantwoordelijk

D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt dat het Zijlstra zou sieren als hij met een constructief plan was gekomen, gericht op opvang en integratie. "Terwijl een VVD-staatssecretaris dag en nacht in touw is om asielzoekers niet op straat te laten slapen, schildert Zijlstra mensen op de vlucht voor oorlog af als asielzoekers op zoek naar oogcorrecties en borstvergrotingen."

Sjoerdsma noemt het een een onverantwoordelijke manier van politiek bedrijven. "Het draagt op geen enkele manier bij aan het in goede banen leiden van de uitdaging waar Nederland nu voor staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl