NOS Nieuws

Zijlstra (VVD): Run op Nederland moeten we stoppen

Zijlstra: mensen niet laten wennen aan onze voorzieningen

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil Nederland onaantrekkelijker maken voor vluchtelingen. Om dat te bereiken is het nodig dat ze worden ontmoedigd, zegt Zijlstra in het AD. Het beeld dat de opvang in Nederland sober is, klopt volgens hem niet. Hij stelt dat vluchtelingen doorreizen naar Nederland omdat de sociale voorzieningen en het economisch perspectief hier het beste zijn. "Als ze hier komen, zijn ze al door zeven veilige landen heen gereisd."

Zijlstra stelt verder dat de sociale voorzieningen in Nederland straks niet meer te handhaven zijn als er geen einde komt aan de stroom vluchtelingen. Hij spreekt van "een run op Nederland die moet stoppen".

De VVD publiceerde vandaag het asielplan Grenzen aan de opvang, waarin meer details over de opvang van asielzoekers staan. Ook stelt de partij dat de tijdelijke opvang niet standaard 5 jaar, maar 1 jaar zou moeten worden.

Paar tientjes

In het gesprek in de krant geeft Zijlstra enkele voorbeelden van een soberdere aanpak. Hij vindt dat vluchtelingen best toekunnen met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen. Ook moet er een einde komen aan "uitgebreide huishoudelijke hulp en meerdere toelages".

Als migranten aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon, zegt Zijlstra. "Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie, nee. Dat soort zaken: echt niet."

Merkels uitspraak klonk mooi, maar heeft veel ellende veroorzaakt.

Halbe Zijlstra

Zijlstra verzet zich tegen de gedachte dat de vluchtelingen in Nederland blijven. Hij herhaalt dat er stappen worden gezet om een veilige opvang in de regio te vergroten. "We moeten vluchtelingen niet laten wennen aan ons welvaartsniveau." Hij wil Nederlandse ambassades inschakelen om "antireclame" te maken zodat ze niet naar Nederland komen.

Angela Merkel

In het interview haalt Zijlstra ook uit naar de Duitse bondskanselier Merkel. "Het klonk mooi, die uitspraak van haar dat men welkom was, maar ze heeft daar veel ellende mee veroorzaakt. Het was misschien leiderschap, maar wel het verkeerde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl