NOS Nieuws

Orang-oetans bedreigd door bosbranden Indonesië

Bosbranden bedreigen orang-oetans op Borneo

Bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo bedreigen de beschermde leefgebieden van de orang-oetans. Brandweerlieden en vrijwilligers proberen het vuur op afstand te houden, maar inmiddels zijn de vlammen enkele tientallen meters van een opvangcentrum verwijderd, waar enkele honderden oerang-oetans verblijven.

Door de enorme rookontwikkeling hebben de dieren ademhalingsproblemen. Zestien orang-oetanbaby's liggen op de intensive care, omdat hun longen zijn aangetast.

Evacueren

De beheerders van de orang-oetanparken willen de dieren graag evacueren. Ze weten alleen niet hoe en waar ze dieren moeten opvangen.

Van 118 weten we nog niet waar ze naar toe kunnen.

Dierenverzorger op Borneo

De bosbranden zijn een jaarlijks terugkerend probleem. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. De achterblijvers hebben last van luchtweginfecties en ademhalingsproblemen.

Singapore en Maleisië zijn hun buurland inmiddels te hulp geschoten. Eerder deze week had de Indonesische regering verschillende landen om hulp gevraagd waaronder China, Rusland en Japan. Daarnaast hebben Australië en Zuid-Korea hun hulp zelf aangeboden.

Indonesië legt de schuld van de bosbranden bij commerciële bedrijven die palmolie produceren. Daar zit een miljardenbranche achter. De directeuren maken gebruik van het 'hakken en branden-principe': door bossen plat te branden ontstaat er ruimte voor landbouw. Daardoor wordt het leefgebied van de orang-oetans steeds kleiner en komt het voortbestaan van deze apensoort in gevaar.

De Indonesische regering verwacht dat het nog ongeveer twee weken duurt voordat de branden zijn geblust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl