Extra bewaking en voorbijgangers voor sportcentrum Snellerpoort waar relschoppers de noodopvang voor vluchtelingen hebben belaagd
NOS NieuwsAangepast

Elf mannen opgepakt na bestorming Woerden

In Woerden zijn elf mensen opgepakt na de bestorming gisteravond van een noodopvang voor vluchtelingen. Het zijn allemaal mannen tussen 19 en 35 jaar oud. Ze blijven voorlopig vastzitten.

Ze komen uit Montfoort, Utrecht, Harmelen, Lopik, Schoonhoven en Woerden zelf. De mannen waren allemaal in het zwart gekleed en hadden bivakmutsen op. Burgemeester Molkenboer van Woerden gaat er daarom van uit dat ze bij elkaar horen. Hij spreekt van een "zieke groep".

Ze konden worden opgepakt mede dankzij hulp van omstanders. In totaal waren zo'n twintig mensen betrokken bij de bestorming van de sporthal. Ze duwden hekken omver en gooiden met vuurwerkbommen en eieren. De beveiliging van de opvanglocatie belde de politie, waarna de verdachten wegvluchtten.

Geschrokken

Burgemeester Molkenboer zegt dat de groep niet in de sporthal is geweest waar sinds woensdag 148 vluchtelingen worden opgevangen, onder wie 51 kinderen.

  • ANP
    Bewakingscameras bij sportcentrum Snellerpoort
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Een vluchteling kijkt hoe extra hekken met plasticzeil worden neergezet voor sportcentrum Snellerpoort
  • ANP
    De relschoppers gooiden ook met eieren
  • ANP
  • ANP
    Er staan nu dranghekken voor de sporthal

De beveiliging bij sporthal Snellerpoort is opgeschroefd. 's Avonds en 's nachts is er vanaf nu permanent politietoezicht en ook overdag is er extra toezicht.

Volgens Molkenboer zijn de vluchtelingen erg geschrokken. "De meesten komen uit een oorlogsgebied. Het horen van knallen geeft een traumatische ervaring. Het heeft diepe indruk op hen gemaakt", zegt de burgemeester.

Hooligans

In de gemeente Woerden is eerder met spandoeken en teksten op muren gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers. Gisteren hing boven de A12 bij Harmelen een spandoek met de tekst "Sluit de grenzen, eigen volk eerst". Dat spandoek was ondertekend door hooligans van FC Utrecht.

Vorige maand werd het station beklad met vergelijkbare leuzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl