Max Schrems, die de zaak aanspande, bij de uitspraak van het Europese Hof van Justitie
NOS Nieuws

'Privacy-uitspraak Europees Hof zeer schadelijk'

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Waar privacy-activisten op de stoelen dansen, reageert de lobby van de technologie-industrie teleurgesteld op het oordeel van het Europese Hof dat data van Europeanen niet zomaar meer mogen worden overgedragen aan servers in de Verenigde Staten.

In een reactie zegt Digital Europe, dat lobbyt voor Google, Apple en Microsoft, dat de beslissing de Europese economie zal schaden. Ook waarschuwt de organisatie voor negatieve gevolgen voor bedrijven en hun klanten en medewerkers. De organisatie stelt grote zorgen te hebben over de gevolgen van de uitspraak voor de lange termijn.

Veilige haven is van tafel

Tot nu toe maakten zeker 4400 bedrijven gebruik van de Safe Harbor-bepaling om data tussen Europa en de VS uit te wisselen. Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan dat niet meer.

Het hof verklaarde de Safe Harbor-bepaling nietig omdat de privacywetgeving in de Verenigde Staten onvoldoende is.

De Europese Commissie en de Verenigde Staten onderhandelen over een nieuw verdrag, dat de Safe Harbor-overeenkomst moet vervangen. Achter die onderhandelingen moet haast worden gezet, zegt Digital Europe.

Andere manieren

Overigens zijn er ook andere manieren om data naar de Verenigde Staten door te sluizen; zo kan een overeenkomst met een Europese privacywaakhond worden gesloten. Volgens Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66 is dat echter een 'houtje-touwtje-oplossing'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl