Koningin Máxima met president Kagame op Eikenhorst ANP

De president van Rwanda, Kagame, denkt dat zijn land vanaf 2020 geen geld meer nodig heeft van Nederland. Hij zei dat in een gesprek met minister Ploumen. Kagame is sinds zaterdag in Nederland. 

Ploumen zegt dat Kagame hier vooral is om het Nederlandse bedrijfsleven warm te maken voor investeringen in zijn land. "Rwanda heeft de laatste decennia grote stappen heeft gezet, wil in 2020 zelfs geen ontwikkelingsfinanciering meer ontvangen", zegt de minister.

Kagame sprak vandaag ook met minister Koenders en met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Gisteren bezocht hij de koning en koningin thuis op Eikenhorst.

Burgeroorlog

Kagame is sinds 2000 president van Rwanda. Hij was de leider van de Tutsi's tijdens de Rwandese burgeroorlog in 1994. Die oorlog brak uit nadat extremistische Hutu's 800.000 Tutsi's en gematige Hutu's hadden vermoord. De Tutsi’s zijn een minderheid in Rwanda, maar nemen vanouds de leidende posities in.

Na de burgeroorlog gaf Nederland ontwikkelingshulp aan Rwanda. In 2008 kwam daar een eind aan omdat de Rwandese regering de rebellengroep M23 zou steunen, die in het oosten van Congo dood en verderf zaaide. 

Vorig jaar besloot Nederland opnieuw geld naar Rwanda te sturen. De steun aan de rebellen door de Rwandese regering zou sterk zijn afgenomen.

200 miljoen euro

Het kabinet heeft voor de periode tussen 2014 en 2017 bijna 200 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld is bedoeld voor verbetering van de veiligheid en de rechtsorde, voedselzekerheid en watermanagement.

STER reclame