Koning Willem-Alexander ontving president Kagame thuis in Wassenaar
NOS Nieuws

Pers belaagd bij Rwanda-manifestatie in Amsterdam

Tijdens een bezoek van de Rwandese president Kagame aan Amsterdam zijn journalisten belaagd en gehinderd door Rwandezen buiten de RAI, schrijft opinieweekblad Vrij Nederland op de website. Daar was zaterdag de zogenoemde Rwanda Day georganiseerd voor Rwandezen in Europa.

Kagame, die door mensenrechtenorganisaties wordt bekritiseerd vanwege zijn harde aanpak van politieke tegenstanders, was de eregast op die manifestatie. Hij blijft drie dagen in Nederland en spreekt vandaag met koning Willem-Alexander.

Telefoon

Een Nederlandse journaliste, bekend om haar kritiek op Kagame's beleid, werd fysiek aangepakt toen ze buiten het gebouw een foto wilde maken van Kagame-aanhangers. Zij zegt door Rwandese veiligheidsagenten tegen de grond te zijn gewerkt, waarbij haar smartphone werd afgepakt.

De verslaggeefster heeft een klacht ingediend tegen de Rwandese ambassade, die Rwanda Day heeft georganiseerd. Ze vreest bovendien dat informatie op haar afgepakte telefoon mensen in Rwanda in gevaar kan brengen.

Tegengehouden

Een verslaggever van het Vlaamse VRT-Journaal mocht de zaal niet in. Hij meldt dat hij werd bedreigd en gefotografeerd door Rwandese veiligheidsagenten. Ook andere journalisten en tegenstanders van Kagame werden tegengehouden bij de ingang van de RAI.

Honderden anti-Kagame betogers demonstreerden bij de RAI tegen de president die in hun ogen een oorlogsmisdadiger is.

Koenders

De journalistenvakbond NVJ heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om actie te ondernemen tegen de Rwandese autoriteiten. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft morgen een ontmoeting met Kagame.

Koning Willem-Alexander ontving de Rwandese president vandaag thuis in Wassenaar. Koningin Máxima sprak daarna met Kagame over de mogelijkheid van bankleningen voor de allerarmsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl