Europese Commissie vertrouwt op nieuw EU-verdrag data-uitwisseling
De Europese Commissie blijft samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten aan een nieuw verdrag voor de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Vandaag veegde het Europese Hof de Safe Harbor-bepaling van tafel. Op basis van die bepaling konden Amerikaanse bedrijven data van Europeanen in de Verenigde Staten opslaan. De EU en de VS werkten al langer aan een opvolger van het verdrag, en die onderhandelingen gaan door, zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Unie tijdens een persconferentie.
Timmermans reageerde positief op de uitspraak van het Europese Hof; hij zei een "robuuste bescherming van gegevens" belangrijk te vinden. De uitspraak kan de onderhandelingspositie van de EU over het nieuwe verdrag bovendien versterken, denkt Timmermans.
Tussentijd
Totdat er een nieuwe overeenkomst is, kunnen Amerikaanse bedrijven op andere manieren data blijven uitwisselen, zei Eurocommissaris Věra Jourová op de persconferentie. Zo kunnen ze zelf een overeenkomst met een privacywaakhond opstellen.
Verder zei Jourová dat ze nauw samenwerkt met de Europese privacywaakhonden voor een reactie op de uitspraak van het Europese Hof. Volgens Jourová is het belangrijk dat uitwisseling van data mogelijk blijft.
Internetbedrijven en banken
De uitspraak van het Europese Hof heeft gevolgen voor bedrijven als Facebook, Apple en Google, die data van Europeanen doorsluizen naar hun Amerikaanse moederbedrijf. Ook banken en creditcardmaatschappijen die data opslaan in de Verenigde Staten worden getroffen door de uitspraak.
Burgerrechtenactivisten reageren positief op de uitspraak van het Europese Hof, en roemen de positieve gevolgen voor de privacy. Critici werpen tegen dat het moeilijker kan worden voor beginnende bedrijven om actief te worden in Europa.
De zaak werd aangespannen door een Oostenrijkse Facebook-gebruiker, die zich boos maakte over spionage door de NSA en niet wilde dat Facebook zijn data doorsluisde naar de VS.