Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels
NOS Nieuws

'SBM Offshore schikt voor 228 miljoen euro in Brazilië'

SBM Offshore schikt voor 228 miljoen euro met de Braziliaanse overheid en oliemaatschappij Petrobras vanwege het betalen van steekpenningen, meldt de Braziliaanse krant Globo op basis van bronnen.

Het grootste deel, 65 procent van dat bedrag, zou de maker van drijvende olieplatformen moeten betalen in contanten, de rest in de vorm van diensten aan de Braziliaanse overheid.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het nog in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten.

Het zou de tweede schikking zijn van SBM Offshore vanwege het omkoopschandaal. Eerder betaalde het bedrijf al 190 miljoen euro aan het Nederlandse Openbaar Ministerie vanwege omkoping in Afrika en Brazilië. Het bedrijf betaalde ambtenaren met als doel om opdrachten of informatie over projecten binnen te halen.

Klokkenluider

Beleggers reageren positief op de berichtgeving. Het aandeel staat zo'n 4 tot 5 procent hoger. Eind september steeg het aandeel ook al fors nadat Petrobras aangekondigde SBM Offshore niet langer uit te sluiten van nieuwe opdrachten.

In 2012 deed SBM Offshore zelf aangifte van mogelijke omkooppraktijken en startte een onderzoek. Begin dit jaar deed een klokkenluider een boekje open over de fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl