Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels
NOS Nieuws

SBM Offshore schikt voor 240 miljoen dollar met OM

Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore betaalt als schikking in een corruptiezaak 240 miljoen dollar (190 miljoen euro) aan het Openbaar Ministerie. Dat heeft het OM vanmorgen bekendgemaakt. Het gaat om een boete van 40 miljoen. Daarnaast wordt 200 miljoen dollar aan onterecht verkregen voordeel geïncasseerd.

Het offshorebedrijf heeft van 2007 tot en met 2011 ambtenaren in Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië omgekocht om opdrachten of informatie over projecten binnen te halen.

Huizen en auto's

Volgens de fiscale opsporingsdienst FIOD heeft SBM 200 miljoen dollar aan commissiebetalingen uitgekeerd aan lokale handelsagenten van het bedrijf. Die betaalden een deel van dat bedrag door aan overheidsfunctionarissen.

Ook werden de lokale agenten beloond met huizen of auto's.

Niemand vervolgd

Omdat niet kan worden aangetoond dat er strafbare feiten zijn gepleegd in Nederland of door Nederlanders, gaat het OM niemand vervolgen in deze zaak. Het is aan de betrokken landen om de schuldigen voor de rechter te brengen, zegt het OM.

SBM, actief in de olie- en gasindustrie, deed in 2012 zelf aangifte van mogelijke omkopingspraktijken en startte een onderzoek naar steekpenningen en corruptie. Begin dit jaar lekte een klokkenluider over omvangrijke fraudepraktijken.

In april zei SBM al dat aangestuurd wordt op een schikking met justitie in de Verenigde Staten en Nederland. Analisten hielden rekening met een bedrag tussen de 200 en 400 miljoen dollar.

Bij SBM heeft een nieuwe Raad van Bestuur inmiddels maatregelen genomen om niet in dezelfde fouten te vervallen.

'De directie deed er alles aan om schepen aan het werk te houden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl