Een piloot van Air France bij een betoging in Parijs, vorig jaar AFP

Air France heeft bevestigd dat er de komende jaren 2900 banen verdwijnen bij de luchtvaartmaatschappij. Er wordt een aantal vluchten geschrapt, vooral naar Azië en het Midden-Oosten. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. 

De meeste banen zullen verloren gaan bij het grondpersoneel (1700). Ook zijn 300 piloten en 900 stewards en stewardessen minder nodig. Deze aantallen werden vandaag al genoemd door de vakbonden

Het bedrijf wil af van veertien toestellen voor de lange afstand. Vijf langeafstandsroutes worden geschrapt. Ook wil Air France een order van 25 Boeing 787's annuleren.

Protest

Air France-topman Frédéric Gagey veroordeelt in een verklaring het geweld bij een betoging van medewerkers van Air France, vandaag bij het hoofdkantoor. Volgens Gagey waren enkele agressieve individuen hiervoor verantwoordelijk.

Directielid Air France achtervolgd door demonstranten

Gagey benadrukt dat Air France open blijft staan voor gesprekken met de bonden. Ook KLM-topman Pieter Elbers had vanmiddag kritiek op de gewelddadigheden.

Bij het protest drongen tientallen betogers het hoofdkantoor binnen, waar de ondernemingsraad bijeen was. Buiten werd het hoofd personeelszaken, Xavier Broseta, belaagd. De kleren werden van zijn lijf gerukt en hij moest ontzet worden door de politie. Na afloop zei Broseta dat hij is geschrokken, maar dat het incident niet het ware gezicht van Air France laat zien.

Air France-bestuurder: geschrokken en teleurgesteld

STER reclame